13 yllättävää käyttötapaa tahinille

Julkaistu: 18.1.2021

Tahinia, eli murskatuista seesaminsiemenistä valmistettua tahnaa, käytetään erityisesti Lähi-idän maissa. Tahinia on kahta eri tyyppiä; kuorimattomista siemenistä valmistettu tahna, joka on tummempaa, rakeisempaa sekä maultaan karvaampaa, sekä kuorituista siemenistä valmistettu vaaleampi tahna, joka on koostumukseltaan sileämpää ja usein juoksevampaa. Molemmat sopivat käytettäväksi ruoanlaitossa, ne ovat vain maultaan hieman erilaisia. Baba Tahini on valmistettu kuorituista seesaminsiemenistä.

Koska seesaminsiemenet sisältävät paljon proteiinia, on tahini hyvä proteiinin lähde. Lisäksi se on myös hyvä kuidun, kalsiumin sekä tyydyttymättömän rasvan lähde. Tahini myös säilyy todella pitkään. Sen pinnalle saattaa kertyä öljyä, mutta se on normaalia, ja öljyn voi vain sekoittaa takaisin tahnan joukkoon ennen käyttöä.

Tahinia käytetään perinteisesti esimerkiksi hummuksen, baba ganoushin ja halvan valmistuksessa. Näiden lisäksi se kuitenkin sopii myös moneen muuhun! Sitä voi mm. syödä ihan sellaisenaan leivän päällä. Lisäksi tahini sopii myös muihin tahnoihin, kastikkeisiin, ruoanlaittoon ja jopa leivontaan (sekä suolaiseen että makeaan). Tahini on siis hyvin monipuolinen, ja sillä on jopa hieman yllättäviä käyttötapoja, joita monet eivät ole tulleet ajatelleeksikaan – tässä tuleekin muutama sellainen käyttötapa.

1.Tahinikastike

Perinteinen tahinikastike syntyy tahinista, vedestä, sitruunamehusta ja mausteista. Tahinikastike ei sinällään ole mitään uutta tai ihmeellistä, mutta yllättävää on se, kuinka hyvin se sopii lähes minkä tahansa ruoan kanssa! Kokeile esimerkiksi salaatissa, uunilohen päällä, paahdettujen juuresten kanssa, grillattujen kasvisten kanssa, falafelien kaverina, buddha bowlissa, keitossa, ja niin edelleen.

Resepti:

Kaada Baba Tahini (150g) kulhoon. Lisää 0,5dl sitruunamehua ja sekoita. Lisää sen jälkeen n. 1dl kylmää vettä vähän kerrallaan, samalla sekoittaen. Seos muuttuu ensin jäykäksi, jonka jälkeen se muuttuu takaisin juoksevampaan muotoon, kun lisäät enemmän vettä. Halutessasi voit tuunata kastiketta tuoreella valkosipulilla, persiljalla tai hunajalla.

2.Smoothie

Lisää ravinteikasta tahinia smoothien joukkoon, niin saat puhtia päivään.

Kokeile esimerkiksi helppoa smoothieta, johon tulee makusi mukaan:

Banaania
Marjoja (mansikkaa, mustikkaa ja/tai vadelmaa)
Mantelimaitoa (tai muuta kasvimaitoa)
Tahinia

3.Tahini-letut tai -vohvelit

Teit sitten perinteisiä, kookosmaitoon tehtyjä tai banaanilettuja (tai -vohveleita), niin tahini sopii hyvin jokaiseen niistä. Lisää vain lettu- tai vohvelitaikinan joukkoon 3-4 ruokalusikallista tahinia – tai jos tykkäät vahvemmasta seesaminsiemenen mausta, niin lisää sitä ihan kunnolla!

Lettutaikina tahinilla:
2 munaa
5 dl maitoa tai kasvimaitoa
3-4 rkl tahinia (tai halutessasi enemmän)
2½ dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
½ tl suolaa
2 rkl sulatettua tai juoksevaa rasvaa

4.Tahinikeksit

Testaa näitä Viimeistä murua myöten Tahinikeksejä, joissa on tahinin lisäksi tummaa suklaata ja karpaloita. Ne ovat aivan super herkullisia!

Linkki reseptiin: https://viimeistamuruamyoten.com/tahinikeksit/

5.Suklaa-tahinikastike

Täyteläinen suklaa-tahinikastike vie kielen mennessään! Se sopii erityisen hyvin mm. omenien kanssa. Tsekkaa esimerkiksi tämä ohje kaura-omenapaistoksesta suklaa-tahinilla.

6.Tahini-brownies

Vastustamattomat tahini-browniesit on helppo valmistaa.

Tarvitset vain:

150 g voita tai margariinia
200g taloussuklaata tai tummaa suklaata
1,3 dl jauhoja
1 dl kaakaojauhetta
3 munaa
3 dl sokeria
n.75g Baba tahinia

Sulata voi (tai margariini) ja suurin osa suklaasta (noin 180g) kattilassa, jonka jälkeen anna sen jäähtyä. Pilko loput suklaasta pieniksi paloiksi/rouheeksi.

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Kaada suklaa-voiseos vaahdon joukkoon ja sekoita varovasti käännellen. Sekoita joukkoon myös jauhot ja kaakaojauhe (siivilän läpi), sekä pieniksi paloitellut suklaapalat.

Kaada seos voideltuun tai leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (matalareunainen, suorakaiteen muotoinen vuoka). Lusikoi seoksen päälle tahinia, jonka jälkeen pyörittele sitä esimerkiksi veitsen kärjellä niin, että se hieman sekoittuu taikinan kanssa.

Paista 180 asteessa uunin keskitasolla n. 30-35 minuuttia.

7.Kinuskimainen kastike tahinilla

Nauti tätä kastiketta esimerkiksi jäätelön ja tuoreiden marjojen kanssa. Tarvitset vain:

200g voita
1,25 dl sokeria
3-4 rkl tahinia

Lisää voi ja sokeri kattilaan. Keitä seosta keskilämmöllä, välillä sekoittaen, niin että seos alkaa kiehua. Lisää sitten joukkoon tahini. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa ripaus suolaa.

8.Tahini-korvapuustit

Tahini tuo perinteisiin korvapuusteihin uutta twistiä.

Mehevät korvapuustit on helppo valmistaa, ja tahinilla saat niihin aivan ihanan ja täyteläisen, pähkinäisen maun. Resepti tahini-korvapuusteihin löytyy täältä.

9.Tahinilla marinoitu broileri

Kokeile marinoida broileri tahinilla:

4 maustamatonta broilerin rintafilettä (nahaton)
4 valkosipulinkynttä
2 tl paprikajauhetta
2 tl juustokuminaa
75g tahinia
1 sitruunan mehu
3 rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa ja pippuria

Purista valkosipulinkynnet, ja sekoita ne tahinin, sitruunamehun, öljyn sekä mausteiden joukkoon. Lisää sen jälkeen marinadin sekaan broilerinfileet. Peitä kelmulla ja anna maustua vähintään 3 tuntia. Kun broilerinfileet ovat maustuneet, ota ne ensin huoneenlämpöön, jonka jälkeen paista uunissa tai pannulla.

10.Tahinilla kuorrutettu lohi

NAM, tämä on herkkua!

Testaa esimerkiksi tämä Viimeistä murua myöten resepti: tahinilohi-kuskussalaatti https://viimeistamuruamyoten.com/tahinilohi-kuskussalaatti/

11.Currykastike tahinilla

Onko sinulla jokin bravuuri currykastike? Kokeilepa lisätä sen joukkoon muutama ruokalusikallinen tahinia! Tahini nimittäin lisää kastikkeeseen täyteläisyyttä sekä makua.

12.Tahinilla kuorrutettu kukkakaali

Tästä löytyi niin loistava resepti valmiina, että laitetaan se jakoon. Testaa siis tämä paahdettu tahini-kukkakaali Saaran lautasella -blogista:

https://saaranlautasella.blogspot.com/2019/03/paahdettu-tahini-kukkakaali-kasvisruoka.html

13.Lisää tahinia keittoon

Kaiken edellä mainitun lisäksi tahini sopii erityisen hyvin myös sosekeittojen joukkoon! Testaa esimerkiksi tätä juuressosekeittoa tai bataattisosekeittoa, jonka sekaan lisäät muutaman ruokalusikallisen tahinia. Ja eikun syömään!

Löytyikö joukosta idea, jota aiot testata? Suosittelemme kokeilemaan rohkeasti!

Baba Foods – Aitoja Lähi-idän kasvisruokia käsintehtyinä Suomessa.

lue myös

Baba Foods jäseneksi Suomen elintarvikevientiyhdistykseen

Baba Foods jäseneksi Suomen elintarvikevientiyhdistykseen

Baba Foods Oy mukaan SUVI ry:n toimintaan Baba Foods Oy on nyt jäsenenä Suomen elintarvikevientiyhdistys SUVI ry:ssä. Maaliskuussa 2024 perustettu SUVI ry on ensimmäinen aidosti yritysten aloitteesta syntynyt vienninedistämisverkosto, jonka missiona on kasvattaa...

lue lisää