Baban tarina

Julkaistu: 4.9.2020

Katso blogipostauksen lopusta linkki videoon!

Baba Foods, tai tuttavallisemmin ihan vaan Baba. Se on tämä meidän ihana yrityksemme, jossa valmistamme käsityönä autenttisia Lähi-idän kasvisruokia kaikkien teidän nautittavaksi. Näitä herkkuja, kuten hummuksia, falafeleja, tahnoja ja salaatteja, on saatavilla ympäri Suomen. Tuotantotilamme sijaitsevat Helsingissä, ja töissä meitä on täällä nykyään lähemmäs 20. Olemme suomalainen perheyritys.

Mutta hetkinen – suomalainen yritys ja autenttisia Lähi-idän herkkuja? Mistä moinen kombo? Ja nimi on vielä Baba?

Haluammekin nyt kertoa teille meidän tarinamme. Sen pidemmän version, eli mistä kaikki sai alkunsa ja miten on päädytty tähän pisteeseen. Ota siis hummusrasia käteen ja lusikka toiseen, istu alas ja nauti lukuhetkestä! Tässä tulee Baban tarina.

Baban valmistamia Lähi-idän herkkuja.

Kaikki lähti siitä kun…

45 vuotta sitten nuori mies, Avi, lähti itäisen Välimeren rannoilta lomamatkalle Suomeen. Eikä osannut Avi kuvitellakaan, että hän rakastuisi ja jäisi sille tielleen. Nimittäin diskossa vastaan tuli Paula, joka vei Avilta jalat alta. Lopulta sen seurauksena Avi päätti jäädä tähän kylmään pohjoisen maahan, jonka kulttuuri erosi erittäin paljon hänen omastaan. Ruoka oli erilaista ja ihmiset hiljaisia, mutta toisaalta myös hyvin ystävällisiä. Avi kuitenkin kotiutui nopeasti ja opetteli ahkerasti myös suomen kieltä.

Perheeseen syntyi kolme lasta; RonitDaniel ja Tomer. Lasten ollessa pieniä Avilla ja Paulalla oli oma yritys ravintola-alalla. He asuivat Etelä-Suomessa meren rannalla. Samassa talossa Avi ja Paula edelleen asuvat, vaikka lapset ovatkin jo aikuisia ja muuttaneet omilleen kauan sitten. ”Tässä meren rannalla on hyvä asua. Tästä jos lähtisi veneellä ja tarpeelle pitkälle purjehtisi, niin lopulta pääsisi myös Avin kotirannoille Lähi-itään”, vitsailee Paula. Ja tottahan se on!

Paula ja Avi vuonna 1975.

Koko perhe vuonna 1988.

Chef Avin herkut

Mukanaan Avi toi Suomeen oman äidin ikivanhat reseptit, joiden pohjalta tehdyt herkut ovat ensin menneet suun kautta sydämeen Persiassa, ja sen jälkeen Avin valmistamina täällä Suomessa. Niitä reseptejä Avi on vuosien saatossa kehitellyt suomalaiseen makuun sopiviksi. Avin intohimo ja rakkaus ruokaan näkyvätkin kaikissa hänen tarkkaan kehittämissä resepteissään. Nämä herkut olivat kuitenkin pitkään vain pienen piirin tuntema salaisuus.

Perhe oli jo useamman vuoden ajan pohtinut, että Chef Avin herkut tulisi tuoda koko kansan tietoisuuteen. Kerran sitten perheen yhteisessä perjantaipöydässä Ronitin mies Tomi sanoi, että ”jos te ette nyt tee jotain asialle, niin minä aion tehdä. Ja sitten se yritys on minun.” Tämä lausahdus sai aikaan sen, että Ronit ja Tomer päättivät vihdoinkin ryhtyä toimeen.

Chef Avi.

Niin syntyi Baba Foods

Vuonna 2014 se sitten vihdoin tapahtui. Perustettiin Baba Foods. Yrityksen nimeä mietittiin pitkään, kunnes päädyttiin nimeen ”Baba”, joka tarkoittaa persian kielellä isää tai isoisää. Siihen nimeen on oltu tyytyväisiä.

Aluksi yrityksessä oli vain sisarukset, muutama neliö keittiötilaa, hella, kattiloita, kauhoja ja tehosekoitin. Suoramyyntiä ja -toimituksia tehtiin itse lähialueen kauppoihin. Suosio kuitenkin kasvoi nopeasti, ja nykyään Baba valmistaa Lähi-idän herkkujaan jo useamman ihmisen voimin. Lisäksi Baban tuotteet ovat nykyään sekä Keskon että SOK:in valtakunnallisessa jakelussa. Kaikki ruoka tehdään edelleen käsityönä parhaista raaka-aineista Avin resepteillä. Chef Avi häärää edelleen silloin tällöin keittiössä ja osallistuu aktiivisesti myös tuotekehitykseen. Kehitystyö Babassa onkin jatkuvaa, niin ruokien kuin vastuullisuudenkin osalta.

Vuonna 2019 teimme Mikael Kivelän suunnitteleman brändiuudistuksen, kun koko Baba Foodsin ilme ja kaikki rasiat uudistuivat. Tänä vuonna olemme muuttamassa uusiin isompiin tuotantotiloihin, mikä mahdollistaa Baban kasvun entisestään. Tavoitteenamme on, että Baba Hummus löytyy jokaisesta suomalaisesta ruokapöydästä – mahdollisimman pian.

Tomer, Ronit ja Avi vuonna 2019.

Avi, Paula, Ronit ja Tomer vuonna 2020.

Katso Baban tarina videona täältä.

Baba Foods – Aitoja Lähi-idän kasvisruokia käsintehtyinä Suomessa.

Tämä tarina on julkaistu yrittäjän päivän kunniaksi. Hyvää yrittäjän päivää 5.9.! 

lue myös

Suomalainen menestysresepti 2023 – OSA 9: Finaali

Suomalainen menestysresepti 2023 – OSA 9: Finaali

Seuraa Kaisan matkaa Suomalainen menestysresepti 2023 -kilpailussa (mukana materiaalia ja tietoa, jota et tv:stä näe)! OSA 9: Finaali Finaalipäivänä jännitti hyvällä tavalla aamusta asti. Tomer haki minut aamulla 7.30 ja vei Triplaan, jossa finaali kuvattiin. Aamulla...

lue lisää