Palkokasveja pöytään!

Julkaistu: 9.11.2020

Palkokasveihin kuuluvat linssit, herneet ja pavut. Ne ovat tärkeitä ravintokasveja, sillä niissä on paljon kuitua, hiilihydraatteja, proteiinia, B-vitamiineja sekä kivennäisaineita kuten rautaa, kalsiumia ja sinkkiä. Palkokasvit ovat erityisesti hyviä folaatin lähteitä, mitä suomalaiset saavat ruokavaliostaan usein liian vähän. Palkokasvit sisältävät vain vähän rasvaa ja se on pääosin tyydyttymätöntä. Suomalaisissa ravitsemussuosituksissa suositellaan vähentämään punaisen lihan käyttöä ja lisäämään palkokasvien käyttöä. Me Baballa yritämme tehdä sinulle niin maistuvia tuotteita, että palkokasvien lisääminen ruokavalioon käy kuin itsestään!

Ympäristövaikutukset

Palkokasvit ovat hyvä valinta ympäristön kannalta. Ne tukevat ilmastokestävää ruokajärjestelmää, sillä ne pystyvät sitomaan typpeä ilmakehästä maaperään. Näin ne sopivat erinomaisesti vuoroviljelyyn, ja lannoitteiden käyttöä voidaan vähentää. Typpi vaikuttaa maaperään ja lisää seuraavan sadon tuottoa. Sadon hyvä tuotto taas tarjoaa pölyttäjille enemmän mahdollisuuksia pölyttää.

Miksi palkokasvien lisääminen ruokavalioon kannattaa?

Palkokasvien myönteiset vaikutukset ruokavalioon ovat selvät. Lisää kasviproteiinia, kuitua, vesiliukoisia vitamiineja ja monia kivennäisaineita sekä rasvan laadun muuttuminen pehmeämmäksi. Palkokasvit pystyvät niiden sisältämän kuidun ansioista alentamaan veren kolesterolia, edistämään sokeritasapainoa sekä hyvälaatuisten suolistobakteerien kasvua. Palkokasveissa on siis kasvisten etu, mutta ne korvaavat myös lihaa ruokavaliossa proteiininsa ansoista. Palkokasvien kanssa kannattaa syödä lisäksi viljaa, sillä palkokasvien ja viljan aminohapot täydentävät toisiaan. Koita vaikka pitaleipää hummuksen kanssa!

Me Baballa käytämme pääosin kikhernettä, joka kuuluu palkokasveihin. Palkokasvien lisääminen ruokavalioon käy helposti hummuksen ja falafelien muodossa. Kikherneestä valmistettu hummus sopii leivän päälle, kastikkeeksi, dipiksi tai syötäväksi vaikka sellaisenaan! Kikherneistä ja hummuksesta voit lukea tarkemmin tästä.

Baba Foods – Aitoja Lähi-idän kasvisruokia käsintehtyinä Suomessa.

lue myös

Baba Foods mukaan uuteen Pro Vege -yhdistykseen

Baba Foods mukaan uuteen Pro Vege -yhdistykseen

Baba Foods on nyt mukana Pro Vege -yhdistyksen toiminnassa Baba Foods on nyt mukana kasvipohjaisen ruuan yhdistyksessä Pro Vege ry:ssä. Viime marraskuussa perustettu yhdistys kokoaa yhteen niin elintarvikealan yrityksiä kuin muitakin ruoka-alan toimijoita, ja meillä...

lue lisää