Hummus resepti

Julkaistu:12.4.2022

Hummus Resepti

Aito ja autenttinen hummus resepti Lähi-idästä tulee tässä!

Erilaisia hummus -reseptejä on nettisivustot pullollaan, mutta usein näkee ohjeita, joiden avulla valmistetusta kikhernetahnasta tulee muun muassa liian paksua tai kokkareista. Tämän reseptin avulla saat valmistettua oikeaoppisesti kuohkeaa ja samettisen pehmeää hummusta. Mitä sitten tulisi erityisesti ottaa huomioon? Meidän vinkkimme on, että käytät laadukkaita kikherneitä, laadukasta vaaleaa tahinia (jota tulee reilusti) sekä tarpeeksi paljon sitruunamehua.

Kikherneissä on yllättävän paljon eroavaisuuksia. Olemme todenneet Kabuli-lajikkeen (8mm) parhaaksi hummuksen valmistukseen, ja niitä löytyykin kauppojen kuivahyllystä. Käytämme kyseisiä kikherneitä itse oman Baba hummuksemme valmistuksessa. Käytämme tahnan valmistukseen lisäksi Baba Tahinia – se on kuorituista seesaminsiemenistä valmistettua vaaleaa seesaminsiementahnaa, joka on koostumukseltaan sileää ja juoksevaa. Tämänkin olemme todenneet kaikista parhaaksi tahiniksi – ja uskokaa pois, olemme maistelleet monia monia eri tahinimerkkejä! Hummusta voi säilyttää jääkaapissa hyvin, mikä tekee siitä kätevän lisän moniin aterioihin.

Reseptin lopussa myös 10 hyvää vinkkiä, miten käyttää hummusta!

 

 

 

 

Esivalmistus:

-Mittaa kulhoon 2 dl kuivattuja kikherneitä.

-Liota runsaassa vedessä (n. 1 litra) vähintään 8 tuntia.

-Huuhtele ja valuta kikherneet, lisää kattilaan 1 litra raikasta vettä ja 1 tl suolaa.

-Keitä kannen alla vähintään 1 tunti, kunnes kikherneet ovat pehmeitä.

-Siivilöi kikherneet ja ota keitinvesi talteen.

Ohjeet

-Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi tahnaksi.

-Laita hummus lautaselle ja koristele halutessasi oliiviöljyllä, persiljalla ja paprikajauheella.

Hummus on erittäin monipuolinen ruoka, sillä se sopii moneen ruokaan, lisukkeeksi, levitteeksi ja dipiksi. Voit ostaa tahnan myös valmiina – Baba Hummuksia löytyy kaupoista viittä eri makua; Baba Original Hummus, Baba Chili Hummus, Baba Green Hummus, Baba Punajuurihummus ja Baba Nokkoshummus.

Lue lisää hummuksesta blogipostauksestamme.

 

 

 

Lisätietoa hummuksesta

Hummus on Lähi-idästä peräisin oleva tahna, joka on valmistettu kikherneistä, seesaminsiemenistä, oliiviöljystä, sitruunamehusta ja erilaisista mausteista. Tämä ruokalaji on erittäin suosittu ympäri maailmaa, ja se on saanut paljon huomiota terveellisyytensä vuoksi. Tahnan ravintoarvo on korkea, sillä se sisältää runsaasti proteiinia, kuitua ja terveellisiä rasvoja.

Vaikka tämä tahna on perinteisesti Lähi-idän ruokaa, se on kasvattanut suosiotaan ympäri maailmaa viime vuosikymmeninä. Tämä johtuu osittain siitä, että hummus on helppo valmistaa ja se sopii moniin erilaisiin ruokavalioihin, kuten vegaani- ja gluteenittomiin ruokavalioihin. Lisäksi hummus on erittäin monipuolinen ruokalaji, jota voidaan käyttää leivän levitteeksi, dippikastikkeena tai salaatin kastikkeena.

Hummus on myös erittäin terveellinen vaihtoehto, sillä se sisältää vain terveellisiä rasvoja ja on vähäkalorinen. Kikherneet ovat lisäksi erittäin ravinnerikkaita ja niissä on runsaasti antioksidantteja, jotka auttavat suojaamaan kehoa sairauksilta.

Hummuksen historia

Hummus on yksi Lähi-idän tunnetuimmista ja suosituimmista ruokalajeista. Se on tahna, joka on valmistettu kikherneistä, seesaminsiemenistä, sitruunamehusta, oliiviöljystä ja mausteista. Hummus on saanut suosiota ympäri maailman sen kermaisen rakenteen ja rikkaan maun vuoksi.

Ruoka on peräisin Lähi-idästä, jossa se on ollut osa paikallista ruokakulttuuria jo tuhansia vuosia.Tämän herkun varhaisin esiintyminen voidaan jäljittää antiikin Egyptiin, jossa sitä käytettiin erityisesti köyhien ihmisten ruokana. Sittemmin hummus on levinnyt ympäri Lähi-itää ja Pohjois-Afrikkaa ja se on nykyään erittäin suosittu ruoka kaikkialla maailmassa.

Tahna on valmistettu kikherneistä, jotka ovat erittäin terveellinen ja ravitseva ruoka-aine. Kikherneet ovat täynnä proteiinia, kuituja ja monia tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita, jotka ovat tärkeitä terveyden kannalta. Seesaminsiemenet, jotka ovat tahnan toinen tärkeä ainesosa, ovat myös erittäin ravitsevia ja sisältävät runsaasti terveellisiä rasvoja, proteiineja ja kalsiumia.

Hummus on kehittynyt vuosien varrella ja sitä on muokattu eri tavoin eri kulttuureissa. Esimerkiksi Israelissa hummusta syödään usein aamiaisella, kun taas Egyptissä se tarjoillaan usein alkupalana. Lähi-idän maissa hummus on perinteisesti tarjoiltu levitteenä tai dippinä, joka syödään leivän tai vihannesten kanssa.

Tahna on myös saavuttanut suosiota eri ruokavalioissa, kuten kasvisruokavalioissa ja vegaaniruokavalioissa. Se on erinomainen proteiinin ja ravintoaineiden lähde kasvissyöjille ja vegaaneille, ja sitä voidaan käyttää monipuolisesti eri ruokalajeissa.

Nykyään hummusta löytyy monia erilaisia ​​versioita, joissa on erilaisia ​​lisäaineita ja mausteita. Esimerkiksi lisäämällä paahdettuja punajuuria tai paprikoita hummukseen voidaan antaa sille lisämakua ja kauniin värin. Hummus-tahnan valmistaminen on myös helppoa kotona, joten se on erinomainen vaihtoehto terveelliseen ja maukkaaseen välipalaan tai ateriaan.

Länsimaissa tämä ruoka on tullut tutuksi etenkin kasvisruokavalioita noudattavien ja terveys- ja hyvinvointitietoisten ihmisten keskuudessa. Hummusta on kehitetty erilaisia versioita, joissa on esimerkiksi lisätty erilaisia kasviksia, kuten avokadoa, kurpitsaa tai pinaattia, tai käytetty erilaisia mausteita, kuten chiliä, currya tai paprikajauhetta.

Hummus-tahna on myös osa laajempaa ruokatrendiä, joka korostaa paikallisia ja ekologisia raaka-aineita sekä terveellisiä ja ravitsevia ruokia. Tämä trendi näkyy esimerkiksi kasvissyöjien ja vegaanien määrän kasvuna, sekä ravintoloiden ja ruokakauppojen tarjonnassa. Hummus on siis yksi monista ruoista, jotka ovat nousseet suosioon terveellisten ja kestävien ruokailutottumusten yhteydessä.

Lisäksi hummuksen suosio on heijastus kulttuurien välisestä vuorovaikutuksesta. Hummus-tahnan leviäminen ympäri maailmaa on osoitus siitä, että kulttuurit ovat yhä enemmän yhteydessä toisiinsa ja vaikuttavat toisiinsa. Tahnan suosio on myös merkki siitä, että ihmisten kiinnostus erilaisia kulttuureita kohtaan kasvaa, ja että ruoka on yksi tapa tutustua eri kulttuureihin ja niiden perinteisiin.

 

Hummuksen positiivinen ympäristövaikutus

Hummuksella on useita positiivisia ympäristövaikutuksia. Tämä johtuu monista eri syistä, kuten sen ravintoarvosta, valmistukseen käytettävistä raaka-aineista ja kuljetusketjuista.

Yksi hummuksen ympäristövaikutuksista liittyy sen ravintoarvoon. Hummus on erittäin terveellinen ja ravitseva ruoka, joka sisältää runsaasti proteiinia, kuitua ja monia vitamiineja ja kivennäisaineita. Tämä tekee siitä erinomaisen vaihtoehdon lihalle, joka aiheuttaa merkittäviä ympäristövaikutuksia kuten kasvihuonekaasupäästöjä, maa- ja vesistöjen saastumista sekä sademetsien hävittämistä.

Toinen positiivinen ympäristövaikutus liittyy sen valmistukseen käytettäviin raaka-aineisiin. Valmistuksessa käytetään yleensä kikherneitä, oliiviöljyä, tahinia, valkosipulia ja muita mausteita. Nämä raaka-aineet ovat yleisesti saatavilla, kasvipohjaisia ja usein myös paikallisia. Tämä tarkoittaa sitä, että valmistuksessa käytetään vähemmän energiavaroja ja kuljetusmatkoja, mikä vähentää ruoan hiilijalanjälkeä.

Lisäksi kuljetusmatkat ovat yleensä lyhyempiä kuin lihan kuljetusmatkat. Kikherneitä, oliiviöljyä ja muita hummuksen raaka-aineita voidaan usein kasvattaa lähellä valmistuspaikkaa, mikä vähentää kuljetuksen aiheuttamia päästöjä ja energiankulutusta.

Hummuksen ympäristövaikutuksia voidaan parantaa myös valitsemalla vastuullisesti tuotettuja raaka-aineita, kuten luomutuotteita, reilun kaupan tuotteita tai lähituotettuja raaka-aineita. Tällä tavalla voidaan edistää paikallistaloutta, vähentää kuljetusmatkoja ja tukea kestävää viljelyä.

Positiiviset ympäristövaikutukset ovat merkittäviä. Hummus-tahna tarjoaa herkullisen ja ravitsevan vaihtoehdon lihalle, joka on ympäristölle haitallinen. Hummuksen valmistuksessa käytettävät raaka-aineet ovat usein kasvipohjaisia, paikallisia ja vähemmän energiaintensiivisiä kuin lihan valmistuksessa käytettävät raaka-aineet.

 

10 ruokaa, missä käyttää hummusta

Hummus on monipuolinen ainesosa, jota voidaan käyttää monenlaisissa ruokalajeissa, ja se antaa annoksille mielenkiintoista makua ja koostumusta. Tässä on viisi erilaista ruokalajia, joissa hummusta voi käyttää hyvin.

Hummus-burgerit: Kikherneillä täytetyt leivät, joissa on hummusta kastikkeena, ovat herkullinen ruokalaji. Voit valmistaa tämän ruokalajin esimerkiksi sekoittamalla jauhettua kanaa tai kalkkunaa, sipulia, valkosipulia ja mausteita, kuten paprikajauhetta, korianteria ja juustokuminaa, ja muotoilemalla seos pihveiksi. Paista pihvit ja aseta ne leivän sisään tahnan ja muiden täytteiden kanssa.

 

Hummus-pasta: Kokeile hummus-tahnan käyttöä pastakastikkeena. Sekoita hummus, oliiviöljy, sitruunamehu ja ripaus suolaa pastan kanssa. Lisää joukkoon haluamiasi kasviksia ja valinnaisesti esimerkiksi feta- tai vuohenjuustoa.

 

Hummus-perunamuusit: Perunamuusin sijasta valmista herkullinen ja terveellinen versio hummuksella. Keitä perunoita, lisää oliiviöljyä ja mausteita, kuten suolaa ja valkosipulia, ja soseuta ne tahnan kanssa. Tässä ruokalajissa pähkinäinen maku antaa perunamuusille uudenlaisen ja mielenkiintoisen maun.

 

Hummus-keitto: Kokeile hummuksen käyttöä keitossa. Valmista kasvisliemi ja lisää joukkoon hummus, kasviksia, kuten porkkanaa, sipulia ja lehtikaalia, sekä mausteita, kuten korianteria ja juustokuminaa. Keitä kaikki ainekset yhdessä, kunnes kasvikset ovat pehmeitä. Tämä keitto on täynnä makua ja terveellisiä ainesosia.

 

Hummus-leivät: Tämä resepti tarjoaa sinulle herkullisen eväspatonkin, jossa yhdistyvät rohkeat mausteet ja raikkaat kasvikset. Patongin sisään kätkeytyy tulinen chili-hummus, virkistävä tzatziki ja fetajuusto, joka tuo mukaan kermaisen säväyksen. Kokonaisuuden kruunaa tuore basilika ja rouhittu mustapippuri. Nauti välipalana tai kevyenä lounaana!

 

Kasvissosekeitto hummuksella: Tämä on herkullinen ja ravitseva kukkakaali-hummuskeitto, joka on täynnä maistuvia kasviksia ja maustettu sitruunalla, harissalla ja hummuksella. Lopuksi viimeistellään runsailla siemenillä ja oliiviöljyllä luomaan tasapainoisen ja täyteläisen aterian.

 

Hummus-salaatti: Kokeile käyttöä salaatinkastikkeena. Sekoita hummus, sitruunamehu, oliiviöljy ja suola yhteen ja kaada se salaatin päälle. Voit myös lisätä joukkoon muita aineksia, kuten paistettua kanaa tai kasviksia.

 

Hummus-avokadovoileivät: Levitä hummusta paahtoleivän päälle ja lisää päälle avokadoa, tomaattia ja haluamaasi proteiinia, kuten kinkkua tai kalkkunaa. Tämä voileipä on täynnä terveellisiä ainesosia ja maukkaita makuja.

 

Hummus-juureslastut: Kokeile käyttöä dippinä juureslastuille, kuten porkkanalle, punajuurelle ja kurkulle. Kermainen ja pähkinäinen maku sopii täydellisesti yhteen raikkaan ja makean juureslastun kanssa.

 

Uuniperunat hummuksella: Yksinkertaiset uuniperunat muuttuvat jännittäväksi kulinaariseksi elämykseksi. Perunoiden sisään piilotetaan kermainen annos hummusta, joka maustetaan fetajuustolla, tuoreella rosmariinilla ja tulisella chiliöljyllä. Tämä herkullinen ateria tarjoaa makuelämyksiä ja ruokaisuutta, ja on täydellinen vaihtoehto niin lounaalle kuin päivällisellekin. Lisää joukkoon vielä Baba Bataatti Falafeleja, niin saat vieläkin täyttävämmän aterian!

 

Katso meidän muut herkulliset reseptit!

Lue lisää
Lue lisää

Ainekset (noin 1kg valmista hummusta):

4 dl keitettyjä kikherneitä

3 dl kikherneiden keitinvettä (aquafaba)

200g Baba Tahinia

0,5 dl öljyä

1 sitruunan mehu

1 tl suolaa

1 tl sokeria

0,5 tl juustokuminaa

2-3 valkosipulinkynttä

Uusimmat reseptit