”Mitä on hummus? Mistä hummus tehdään?” Näitä meiltä on useasti kysytty maistatusten yhteydessä. Ja vaikka moni jo tietääkin vastaukset näihin kysymyksiin, niin paljon on myös niitä, joille hummus on vielä suhteellisen vieras ruokalaji. Hummus on paitsi herkullista niin myös terveellistä, joten suosittelemme ehdottomasti tutustumaan tähän herkkuun, jos et ole sitä vielä tehnyt. Tässäpä siis lyhyt infopläjäys hummuksen taustoista, käytöstä ja raaka-aineista!
LÄHI-IDÄN KEITTIÖN KULMAKIVI
Hummus eli kikhernetahna on kotoisin Lähi-idästä, jossa se kuuluu jokaiseen ruokapöytään ja jossa sitä syödään lähes jokaisella aterialla. Voisi siis sanoa, että hummus on Lähi-idän keittiön sydän, ja varmasti myös Lähi-idän ruokakulttuurin tunnetuin ruoka! Perinteisesti hummus tuodaan ruokapöydän keskelle isolla lautasella kaikkien jaettavaksi. Siitä jokaisen on helppo kauhaista leivänpalalla reilu määrä hummusta itselleen – siis tietenkin niin, että hummus on pääosassa, eikä leipä. Lähi-idän perinteisiin kuuluu siis vahvasti myös yhdessä syöminen, ja hummus onkin tämän kulttuurin sanansaattaja. Nykyään hummus tunnetaan ympäri maailman, sillä se on herkullisuudellaan ja monikäyttöisyydellään valloittanut tiensä useisiin ruokapöytiin. Myös Suomessa hummuksen suosio on kasvanut räjähdysmäisesti viime vuosien aikana. Onko hummus vakiinnuttanut paikkansa jo sinun ruokapöydässäsi?
HUMMUS VALMISTETAAN KIKHERNEESTÄ
Hummuksen pääraaka-aine on kikherne, joka on hernekasveihin kuuluva palkokasvi. Kuivatut kikherneet ensin liotetaan runsaassa vedessä, jonka jälkeen ne keitetään pehmeiksi ja sitten soseutetaan tasaiseksi massaksi. Kikherneiden lisäksi hummus sisältää tahinia eli seesaminsiementahnaa, sitruunamehua, öljyä ja mausteita. Perinteisesti hummusta maustetaan valkosipulilla, mutta sitä voidaan tuunata monella muullakin. Esimerkiksi Baba Foodsin valikoimista löytyy neljä eri hummusmakua – Original, Chili, Green (eli pinaatti, persilja ja mieto chilipepperoni) sekä Punajuuri. Esillelaitossa hummus usein koristellaan / viimeistellään laadukkaalla oliiviöljyllä sekä muun muassa paprikajauheella, paahdetuilla pinjansiemenillä tai persiljalla.
Kikherneet sisältävät paljon kuitua ja proteiinia, joten hummus pitää nälän hyvin loitolla. Lisäksi kikherneet ovat tutkitusti hyvä vitamiinien, mineraalien ja aminohappojen lähde. Kikherneiden sisältämä rasva koostuu lähes kokonaan terveellisistä, tyydyttymättömistä rasvahapoista. Hummus myös sopii moneen ruokavalioon, sillä se on gluteeniton ja vegaaninen ruoka.
Baba Original Hummus 225g, Baba Chili Hummus 225g, Baba Green Hummus 225g ja Baba Punajuurihummus 225g.
MONIKÄYTTÖINEN HERKKU
Hummus on erittäin monipuolinen ruoka, sillä se sopii moneen ruokaan, lisukkeeksi, levitteeksi ja dipiksi. Testaa vaikka itse salaatissa, lihan tai kalan kaverina, leivän päällä, dippinä kasviksille, tortilloissa tai sosekeitossa… Käyttötapoja on siis yhtä monia kuin käyttäjiäkin! Suomessa hummusta on totuttu käyttämään erityisesti levitteenä ja dippinä, mutta perinteisesti hummus nautitaan lämpimänä pääruokana – annoksen pohjalle laitetaan reilusti hummusta, ja sen päälle lämmin liha- tai kasvistäyte. Tässä esimerkki jauhelihatäytteestä hummukselle. Jos hummuksen eri käyttötavat kiinnostavat sinua enemmän, katso reseptivinkkimme täältä. Tutustu myös Baban hummuksiin ja muihin tuotteisiin paremmin täällä.
Baba Foods – Aitoja Lähi-idän kasvisruokia käsintehtyinä Suomessa.