Suomalainen menestysresepti 2023 – OSA 6: Riskit

Julkaistu: 18.1.2023

Seuraa Kaisan matkaa Suomalainen menestysresepti 2023 -kilpailussa (mukana materiaalia ja tietoa, jota et tv:stä näe)!

OSA 6: Riskit

Riskitehtävä lähti helposti liikkeelle, sillä Baba Foodsin perustajat ovat tehneet riskinarviointia jo vuodesta 2014. Yrittäjyyteen ja uusiin projekteihin liittyy aina riskejä, joten se on tärkeä osa yritystoimintaa. Riskien vakavuus määritetään kertomalla riskin vaikutus todennäköisyydellä. Esimerkiksi vakava riski voisi olla tuotantolaitoksen palaminen, mutta sen todennäköisyys on todella pieni, joten se ei ole suurimpien riskien joukossa. Riskit määritetään aina sen hetkisen tilanteen mukaan, ja ne voivat muuttua nopeastikin projektin edetessä. Tehtävässä oli tarkoitus kertoa 5 suurinta riskiä, joista 3 sai selittää auki. Aikaa oli kuitenkin vain 2 minuuttia, jota noudatin liiankin tunnollisesti. Siinä ajassa ei pystynyt kertomaan ratkaisuja kovinkaan laajasti.

Kaisa esittelemässä riskitehtävää tuomareille (Suomalainen menestysresepti 2023, MTV3).

Saimme tuomareilta kritiikkiä siitä, ettemme olleet ottaneet riskeissä kuluttajaa tarpeeksi huomioon – eli sitä, jos kuluttavat eivät näe tuotteessamme lisäarvoa, eivätkä sen vuoksi valitse meidän tuotetta. Tosiasiassa olimme ottaneet tämän huomioon ja pohtineet sitä kovastikin. Se sisältyi meidän ensimmäiseen riskiin, joka oli kuitenkin ilmaistu laajempana käsitteenä ”kysynnän muutos”. Kuluttajat nimittäin tekevät ostopäätöksen ja näin määräävät kysynnän. Tätä en ehkä saanut tuomareille selvennettyä tarpeeksi.

Tuomarit esittivät tiukkoja kysymyksiä (Suomalainen menestysresepti 2023, MTV3).

Ratkaisuna tähän riskiin on kommunikointi kuluttajalle, eli viestintä ja markkinointi. Olemmekin tehneet valtavasti töitä, jotta kommunikointi onnistuu ja kokeilukynnys ylittyy. Meillä on tarkka markkinointisuunnitelma sekä oikeat argumentit mietittynä pullon etikettiin. Ennen tehtävää olimme myös tehneet konseptitutkimuksen, jossa uutuus herätti paljon ostokiinnostusta – uskomme siis, että kuluttajat tulevat testaamaan tuotetta! Myös pääseminen mukaan Suomalainen menestysresepti -kisaan tuo paljon näkyvyyttä, joten voimme helpommin tuoda näitä haluttuja viestejä koko kansan tietoisuuteen.

Tässä vielä riskit avattuna:

1. Volyymiennusteet ja kysynnän muutos

Ehdottomasti meidän suurin riskimme, sillä todennäköisyys volyymiennusteiden muutoksille on lähes varma ja vaikutus voi olla hyvinkin vakava. Tuomaroinnista seuraavana päivänä riski konkretisoituikin, kun ennusteet pienenivät. Kuluttajat taas määräävät kysynnän. Jos kysyntä muuttuu radikaalisti, on tuotantoa todella vaikeaa ennustaa. Suomalainen Menestysresepti -tuotteiden kysyntä on aikaisempina vuosina muuttunut hyvinkin paljon ensimmäisen kuukauden jälkeen, joten riskin todennäköisyys on suuri. Teemme Babassa kuitenkin päivittäin tuotannon ennustusta, joten pystymme tekemään hyvät suunnitelmat, mutta tämä riski on meille edelleen suurin.

2. Materiaalien saatavuus ja kustannukset

Tätä riskiä olimme saaneet pienemmäksi, sillä olimme löytäneet oikeat, laadukkaat raaka-aineet. Kuitenkin tässä maailmantilanteessa tilausajat ovat hyvin pitkiä ja jännitimme, ehtivätkö raaka-aineet perille asti. Raaka-aineiden kustannukset nousivat myös viikoittain, joten se muodosti myös vakavan riskin hinnoitteluun. Jos hinnat karkaavat käsistä, tulee myös Tahinismoothien kuluttajahinta nousemaan, joka taas vähentää ostokiinnostusta. Tähän ratkaisuna oli tilata iso määrä raaka-aineita kerralla ja tarpeeksi ajoissa. Siltikin riski konkretisoitui, sillä emme saaneet SESAM AUKENE-korkkia ensimmäiseen erään, vaikka tilaus tehtiin jo syyskuussa.

3. Sopimukset yhteistyökumppaneiden kanssa

Tämä on hyvin tärkeä, jotta kaikki osapuolet ymmärtävät oman vastuunsa. Näin kaikki pystyvät varautumaan erilaisiin poikkeustilainteisiin.

4. Maun ja värin muuttuminen hyllyssä

Kun tekee jotain ensimmäistä kertaa maailmassa, on tärkeää ottaa huomioon maun, koostumuksen ja värin muuttuminen ajan kanssa. Tämä riski meiltä on jo poistunut säilyvyyskokeiden myötä.

5. Tilapäiset häiriöt toimitusketjussa

Tähän aikaan häiriöitä toimitusketjuissa oli melko paljon, sillä raaka-aineita ei yksinkertaisesti ollut tarpeeksi saatavilla. Tämäkin riski on poistunut ja raaka-aineet ovat saapuneet turvallisesti perille.

Riskikaavio.

Kuten nähdään, niin osa näistä riskeistä on jo poistunut / pienentynyt, mutta silti suurimmat riskimme pitävät edelleen paikkansa. Baban perustajilla on myös oman yrityksen riskit hyvin hallussa, ja Baballa on onnistuttu riskinarvioinnissa näinä vaikeina aikoina hyvin onnistuneesti. Tätä hyvää tekemistä tullaan jatkamaan edelleenkin!

Finalistit samassa kuvassa.

Itse tuomarointipäivä oli raskas, sillä yhden päivän aikana kuvattiin kaksi tuomarointia (pakkaus-tehtävä ja riski-tehtävä) sekä lisäksi tehtävänannot. Väsyneenä riskitehtävän pisteytys harmitti entistä enemmän, mutta ei auttanut muuta, kuin siirtyä seuraavan tehtävän pariin.

– Kaisa

lue myös

Suomalainen menestysresepti 2023 – OSA 9: Finaali

Suomalainen menestysresepti 2023 – OSA 9: Finaali

Seuraa Kaisan matkaa Suomalainen menestysresepti 2023 -kilpailussa (mukana materiaalia ja tietoa, jota et tv:stä näe)! OSA 9: Finaali Finaalipäivänä jännitti hyvällä tavalla aamusta asti. Tomer haki minut aamulla 7.30 ja vei Triplaan, jossa finaali kuvattiin. Aamulla...

lue lisää