Miksi suosia suomalaista ruokaa?

Julkaistu: 4.12.2020

Oletko koskaan miettinyt, miksi päivittäisissä valinnoissa kannattaisi suosia suomalaisia elintarvikkeita? Valitsemalla suomalaista ruokaa teet vastuullisen ja kannattavan teon, sillä siihen liittyy monia positiivisia asioita, kuten työllisyys, ruokaturvallisuus, vahva osaaminen, laatu, eettisyys, terveellisyys sekä monipuolinen ruokakulttuuri.

Toisin sanoen on siis useampiakin syitä, joiden vuoksi kuluttajana sinun kannattaisi valita suomalaista. Ensinnäkin kotimaiseen ruokaan voi luottaa, sillä tuoteturvallisuus ja laadukkuus ovat Suomessa huipputasoa. Suomalaiset raaka-aineet ovat hyvin puhtaita, sillä meillä on puhdas maaperä, ilma ja vesi. Suomen käyttövesi on yksi maailman puhtaimmista, eläinten terveystilanne on äärimmäisen hyvä, eikä kasvitauteja tavata paljon johtuen muun muassa kylmistä talvista. Lisäksi Suomessa on tarkkaan valvotut kriteerit ja huipputason osaaminen läpi tuotantoketjun. Suomessa kaikkien ruoka-alan toimijoiden tulee dokumentoida omavalvontaa, joka takaa sen, että tuotteet, valmistustilat ja kaikki yrityksen toiminnot ovat elintarvikemääräysten mukaisia. Omavalvonnan lisäksi Suomessa tehdään viranomaisvalvontaa.

Suomessa on puhdas maaperä, ilma ja vesi. 

Suomessa tuotantoketjut eivät myöskään ole kovin pitkiä, mikä tarkoittaa sitä, että yleensä ruoka tulee läheltä. Tämä kuormittaa ympäristöä mahdollisimman vähän. Tuotantoketjut ovat myös läpinäkyviä, mikä tarkoittaa sitä, että ruoantuottajat/elintarvikevalmistajat mielellään kertovat avoimesti, mistä heidän tuotteensa tulevat. Hankintaketjut tunnetaan siis täysin, ja tämä varmistaa raaka-aineiden hyvän jäljitettävyyden läpi koko ketjun. Näin ollen myös mahdolliset ongelmat pystytään jäljittämään ja korjaamaan nopeasti.

Kotimainen elintarviketeollisuus, maatalous, vähittäis- ja tukkukauppa sekä ravitsemuspalvelut tuovat Suomeen merkittävästi lisää työpaikkoja, verotuloja ja arvonlisää. Valitsemalla suomalaista ruokaa ja suomalaisia elintarvikkeita tuet siis samalla myös työllisyyttä Suomessa. Ruoka-alalla eri tehtävissä ja eri ketjun vaiheissa (suoraan ja välillisesti) työskentelee Suomessa jopa 340 000 ihmistä. Tämä vastaa 13 prosenttia kaikista työtä tekevistä Suomessa, joten ruoka-alalla on iso merkitys suomalaisten työllistyneisyydelle. Ruoka-ala luo myös arvonlisäystä Suomen kansantaloudelle, jopa 15 miljardia euroa vuodessa. Tämäkin on siis merkittävä määrä prosentuaalisesti. Ruoka-alan tuottamat verot kasvattavat luonnollisesti myös valtion kassaa.

Kuva: Ruoka-alan työllistyneisyys. Luonnonvarakeskus 2017 

Vastuullisuuden lisäksi suomalainen ruoka on yleisesti ottaen myös terveellistä. Suomen luonnosta saa ravintorikasta ruokaa, kuten erilaisia marjoja – ja koska nämä kasvavat yleensä metsissä ja soilla, ei niiden kasvattamiseen käytetä lannoitteita tai torjunta-aineita. Myös metsistä saatavat sienet sisältävät paljon kuituja. Kotimaiset viljat, kuten täysjyväviljat ja erityisesti kaura, ovat tutkimusten mukaan hyvin terveellisiä, joten niidenkin käyttöä kannattaa suosia. Viljelyssä käytetään usein vuoroviljelyä, joka myös osaltaan edistää luonnon monimuotoisuutta.

Kotimaista ruokaa kannattaa suosia myös sen vuoksi, että säilyttäisimme tietyn omavaraisuuden tason Suomessa. Vaikka järjestelmä ei ole missään maassa täysin suljettu, vaan elintarvikkeita ja raaka-aineita tuodaan ja viedään, on kuitenkin hyvä säilyttää tietty omavaraisuus. Tämä on hyvin tärkeää erityisesti kriisien varalta. Kun suosii suomalaista ruokaa, pitää samalla huolta tästä huoltovarmuudesta, kun peltoja viljellään edelleen, tuottajien ammattitaito säilyy ja elintarviketeollisuus pysyy käynnissä. Koronakriisin iskiessä oli mahtavaa huomata, kuinka monet kuluttajat tukivat suomalaista ruoantuotantoa ostamalla suomalaisia ja Suomessa valmistettuja elintarvikkeita ja jakamalla tätä sanomaa myös sosiaalisessa mediassa. Suosittuja hashtageja kriisin aikaan ovatkin olleet muun muassa #tuepaikallista ja #suosisuomalaista.

Me, eli Baba Foods, olemme suomalainen perheyritys, joka valmistaa tuoreita ja autenttisia Lähi-idän kasvisruokia mahdollisimman vastuullisesti. Arvoihimme kuuluvat vastuullisuuden lisäksi myös eettisyys sekä rehellisyys, ja näihin arvoihin myös päivittäinen toimintamme perustuu. Meille on elintarviketuottajana erittäin tärkeää tuoda markkinoille herkullisia, terveellisiä ja laadukkaita tuotteita, jotka kaikki valmistetaan käsityönä Suomessa. Olemme ylpeitä juuristamme Lähi-idässä (sillä sieltä kaikki reseptimme ammennetaan), mutta samalla myös hyvin ylpeitä siitä, että voimme osaltamme tuoda Suomeen lisää alan työpaikkoja sekä toimia kaikkien vaativien kriteerien mukaan maassa, joka on elintarvikealan huipputasoa.

Baban tiimi vuonna 2018.

Tuotteidemme pääraaka-aine on kikherne, jota valitettavasti ei Suomen maaperällä kasvateta (ainakaan vielä), ja tämän vuoksi joudumme tilaamaan nämä raaka-aineet muualta. Tässäkin asiassa pyrimme kuitenkin toimimaan mahdollisimman vastuullisesti. Valitsemme yhteistyökumppaneiksemme vain yrityksiä, jotka jakavat samanlaiset arvot kuin me. Teemme tiiviisti yhteistyötä raaka-ainetoimittajien kanssa, sillä haluamme tuntea heidät kunnolla sekä tilata raaka-aineet suoraan tuottajilta. Tällä tavoin varmistamme ruokiemme korkean laadun sekä jäljitettävyyden. Pyrimme aina myös tuomaan kerralla mahdollisimman ison kuorman raaka-aineita (esimerkiksi viimeksi meille saapui koko kontillinen kikherneitä Kanadasta), jotta se kuormittaisi ympäristöä mahdollisimman vähän, ja samalla voisimme varmistaa sen, että pystymme tuottamaan herkullista ruokaa myös kriisien aikana.

Mahdollisuuksien mukaan käytämme aina myös suomalaisia raaka-aineita, kuten suomalaisia porkkanoita, punajuuria ja härkäpapuja. Tavoitteenamme on tulevaisuudessa lisätä entisestään kotimaisten raaka-aineiden käyttöä tuotteissamme, kun kehittelemme uutuustuotteita!

Baba Foodsin tuotteita, jotka valmistetaan käsityönä Suomessa, tarkemmin ottaen Helsingissä.

Tämän postauksen tiedot on otettu Hyvää Suomesta -sivustolta.

Baba Foods – Aitoja Lähi-idän kasvisruokia käsintehtyinä Suomessa.

lue myös

Suomalainen menestysresepti 2023 – OSA 9: Finaali

Suomalainen menestysresepti 2023 – OSA 9: Finaali

Seuraa Kaisan matkaa Suomalainen menestysresepti 2023 -kilpailussa (mukana materiaalia ja tietoa, jota et tv:stä näe)! OSA 9: Finaali Finaalipäivänä jännitti hyvällä tavalla aamusta asti. Tomer haki minut aamulla 7.30 ja vei Triplaan, jossa finaali kuvattiin. Aamulla...

lue lisää