Suomalainen menestysresepti 2023 – OSA 5: Pakkaus

Julkaistu: 9.1.2023

Seuraa Kaisan matkaa Suomalainen menestysresepti 2023 -kilpailussa (mukana materiaalia ja tietoa, jota et tv:stä näe)!

OSA 5: Pakkaus

Tehtävänämme oli suunnitella tuotteen pakkaus. Tämän tehtävän olimme aloittaneet jo etukäteen tutkimalla kilpailijoiden pakkauksia Rosan sekä Veeran (Veera Somerpalo tmi, designer) kanssa. Teimme Foodwestin kanssa konseptitutkimuksen, missä kysyimme pakkausten houkuttelevuutta. Ensimmäiset versioit (kuva alla) olivat tutkimuksen mukaan kauniita, mutta tylsiä.

Etikettien ensimmäinen versio.

Kaikki finalistit työpajassa (Suomalainen menestysresepti 2023, MTV3).

Etikettien muokkaus vei paljon aikaa ja versioita tehtiin kymmenittäin. Annoimme Veeralle vapaat kädet suunnitella etiketit Baban ilmettä mukaillen, mutta kuitenkin vähän leikkisämmin. Pulloon mahtuva etiketti on todella pieni ja pakollisia merkintöjä on paljon. Tuotteessa pitää olla ravintosisältö, ainesosaluettelo, paino/tilavuus, kierrätysmerkki, panttimerkki, EAN-koodi sekä paljon muuta. Veeran leikkikenttä oli siis hyvin pieni, mutta ilme onnistui täydellisesti.

Aluksi en pitänyt ollenkaan pullon muodosta, mutta se oli ainoa näin tiukalla aikataululla saatavilla oleva vaihtoehto. Lopulliset etiketit kuitenkin korostavat sopivasti pullon muotoa ja nykyään pullot ovat mielestäni supersöpöjä. Kysyimme uudestaan pakkausilmeestä kuluttajatutkimuksessa ja se sai hyvin korkeat pisteet. Etikettejä kuvailtiin iloisiksi, raikkaiksi ja erottuviksi.

Pakkaustehtävän lopulliset pakkaukset.

Tuomarit tykkäsivät pakkauksista paljon ja kehuivat niitä kilpaa raikkaiksi, nuorekkaiksi ja selkeiksi. Jyrki kommentoi, että kolmen sarja on hieno ja houkutteleva. Jyrki myös visioi, että 25 vuoden päästä, kun olemme tuoneet lisää makuja, niin kirjoitetaan hienoa menestystarinaa. Tämä kommentti jäi mieleeni vahvasti, vaikka sitä ei oltukaan leikattu itse ohjelmaan.

Ainoa parannusehdotus tuomareilta oli, että tahini kannattaa avata kuluttajalle. Suvi myös haastoi, ettemme voi käyttää sanaa nälkäkiukku, mutta tarkastimme sen asiantuntijoilta ja se on laillinen. Pisteytyksessä oli jotain hämärää, sillä saimme vain 12 pistettä, ja jopa muut kisaajat ihmettelivät tätä. Odotimme vähintään 18 pistettä, sillä pakkausten ilmettä vain kehuttiin. Ainoa kehitysidea oli tahinin selittäminen, joka ei voi olla syynä rokottaa 8 pistettä. Luulen, että meiltä rokotettiin pisteitä nälkäkiukusta, vaikka tuomari oli itse väärässä.

Mari, Kaisa ja Nanne kuvauspäivänä.

Kaisa esittelemässä pakkauksia tuomareille (Suomalainen menestysresepti 2023, MTV3).

 

Kiitossanat Veeralle:

Kiitos Veera upeista etiketeistä, monista illoista ja viikonlopuista töiden parissa. Kiitos, kun liimasit etiketit pulloihin yöllä ennen tuomarointia, jotta ne menevät varmasti suoraan. Kiitos tuesta, rakkaudesta ja stailauksesta koko kisan ajan. Kiitos, kun lähetit keskellä yötä Berliinin yökerhon vessasta ääniviesteillä tsemppejä, kun olin aivan hajalla tuomaroinnin jälkeen. En pärjäisi ilman sinua.

Terkuin, Kaisa

Välillä harmitti..

PS. Pakkaukset muuttuivat vielä hieman tuosta tehtävästä, mutta pääpiirteittäin ne näyttivät hyvin samalta. Täysin lopulliset versiot ovat nähtävillä ihan pian!

 

Baba Foods – Aitoja Lähi-idän kasvisruokia valmistettuna Suomessa.

lue myös

Baba Foods mukaan uuteen Pro Vege -yhdistykseen

Baba Foods mukaan uuteen Pro Vege -yhdistykseen

Baba Foods on nyt mukana Pro Vege -yhdistyksen toiminnassa Baba Foods on nyt mukana kasvipohjaisen ruuan yhdistyksessä Pro Vege ry:ssä. Viime marraskuussa perustettu yhdistys kokoaa yhteen niin elintarvikealan yrityksiä kuin muitakin ruoka-alan toimijoita, ja meillä...

lue lisää