Tällainen on aito falafel

Julkaistu: 28.9.2020

Tuore, aito falafel on niin herkullista, että se saa veden kielelle kenellä tahansa!

Millainen sitten on oikea ja aito falafel? Mitä raaka-aineita falafelien tulisi sisältää, jotta sitä syödessään saa autenttisen kokemuksen? Parasta falafel on tietenkin juuri tuoreena. Nykyään kaupoissa myös myydään erilaisia valmisfalafeleja, ja osa niistä onkin todella hyviä vaihtoehtoja, jos ei aina jaksa tai ehdi valmistaa falafeleja itse.

Postauksen lopusta löydät myös falafel reseptin, jonka avulla saat valmistettua autenttisia falafeleja!

Falafel on alun perin kotoisin Lähi-idästä, mutta nykyään se on suosittu ruoka ympäri maailman. Aito falafel tehdään proteiinipitoisista kikherneistä. Lisäksi falafel sisältää muun muassa sipulia, valkosipulia, yrttejä (kuten persiljaa ja korianteria) ja mausteita (kuten suolaa, pippuria ja juustokuminaa). Kikherneet liotetaan yön yli, ja sen jälkeen liotetuista kikherneistä ja muista raaka-aineista valmistetaan falafel-massa. Falafel-massasta muotoillaan falafelpyöryköitä (tai -pihvejä), jotka uppopaistetaan. Aitoon falafeliin ei siis kuulu laittaa esimerkiksi vehnäjauhoja. Eli aito falafel on paitsi vegaaninen, niin myös täysin gluteeniton!

Oikeanlainen falafel on päältä rapeaksi ja kultaisen ruskeaksi paistunut, ja sisältä ihanan pehmeä sekä super maukas. Falafelit sopivat moneen ruokavalioon, jonka vuoksi ne ovat mainio tarjottava esimerkiksi juhlissa ja illanistujaisissa. Lisäksi ne ovat erittäin monikäyttöisiä. Niitä voi syödä ihan sellaisenaan tahini-kastikkeella höystettynä, pitaleivän tai tortillan välissä, falafel-burgerina tai esimerkiksi erilaisten salaattien, hummusten ja tahnojen kanssa.

Kaupoista löytyy nykyään iso valikoima valmisfalafeleja – niin pakasteina kuin tuoretuotteina. Meidän valmistamat Baba Falafelit löydät kauppojen kylmähyllystä. Baban falafelit syntyvät suvun vanhalla reseptillä, parhaista ja tuoreista raaka-aineista. Taikina tehdään ja falafelit paistetaan käsityönä, jotta voimme varmistaa parhaan mahdollisen laadun – eli herkullisen ja rapean falafelin. Baba Falafelit ovat vegaanisia ja gluteenittomia, niin kuin aidon falafelin kuuluukin olla. Baba Falafeleja löytyy kahta eri makua; Original (eli se perinteinen, yrttinen falafel) sekä Bataatti Falafel, vähän makeampi falafel siihen lisätyn bataatin takia.

Baba Original Falafel (12kpl) & Baba Bataatti Falafel (12kpl).

Jos et ole vielä maistanut falafeleja, niin suosittelemme tekemään niin! Testaa vaikka ensin valmisfalafeleja ja koita sitten valmistaa itse. Herkullisia rapeita falafeleja valmistat esimerkiksi tällä falafel-reseptillä:

Falafel -resepti (n. 12-15 pyörykkää tai pihviä):

Raaka-aineet:
460 g liotettuja ja valutettuja kikherneitä (tai 2 prk käyttövalmiita kikherneitä suolaliemessä)
1 keskikokoinen sipuli
2 valkosipulin kynttä
¾ dl perunajauhoa
1 tl suolaa
1 tl ruokasoodaa
½ tl juustokuminaa
ripaus mustapippuria
Tuoreita yrttejä, esim. korianteria ja persiljaa
Noin 0,5 dl vettä tarvittaessa
Ohje:
Yleiskoneella:
  1. Mittaa yleiskoneeseen kaikki raaka-aineet lukuun ottamatta kikherneitä ja vettä. Sekoita tasaiseksi.
  2. Lisää kikherneet ja sekoita, kunnes massa on rakenteeltaan karkeaa, mutta yhtenäistä. Lisää vettä tarpeen mukaan, kunnes massa on muovailtavaa. Tarkista maku ja lisää halutessasi mausteita makusi mukaan.
  3. Muotoile falafelit n. 50 g pyörykäiksi tai pihveiksi, ja paista reilussa 170-180 °C öljyssä kullanruskeaksi. Voit paistaa falafelit myös AirFryerilla. Huom! Pihvinmalliset on helpompi paistaa pannulla kypsäksi, etkä tarvitse niin paljon öljyä.
Ilman yleiskonetta:
  1. Pilko sipuli, valkosipuli ja yrtit hienoksi silpuksi.
  2. Survo kulhossa valutetut kikherneet karkeaksi massaksi
  3. Lisää kikhernesurvoksen joukkoon loput ainesosat ja sekoita. Tarkista maku ja lisää halutessasimausteita makusi mukaan.
  4. Muotoile falafeleista n. 50 g pyöryköitä tai pihvejä, ja paista reilussa 170-180 °C öljyssä kullanruskeaksi. Voit paistaa falafelit myös AirFryerilla. Huom! Pihvinmalliset on helpompi paistaa pannulla kypsäksi, etkä tarvitse niin paljon öljyä.

 

Baba Foods – Aitoja Lähi-idän kasvisruokia käsintehtyinä Suomessa.

lue myös

Tutustu Babalaisiin – työntekijöiden esittely

Tutustu Babalaisiin – työntekijöiden esittely

Me, eli Baba Foods, olemme suomalainen perheyritys, joka valmistaa tuoreita ja autenttisia Lähi-idän kasvisruokia. Meille on elintarviketuottajana erittäin tärkeää tuoda markkinoille herkullisia, terveellisiä ja laadukkaita tuotteita, jotka kaikki valmistetaan...

lue lisää
20 x helpot ja nopeat arkiruokareseptit

20 x helpot ja nopeat arkiruokareseptit

Tuntuuko sinustakin, että ideat loppuvat usein kesken, kun pitäisi miettiä arkipäivän ruokia? Haluaisit ehkä kokeilla jotakin uutta reseptiä, mutta sen tulisi olla jotakin helppoa ja nopeaa, sillä töiden jälkeen ei jaksa tehdä mitään aikaa vievää? Tiedämme tunteen!...

lue lisää
Vinkit ruokahävikin vähentämiseen

Vinkit ruokahävikin vähentämiseen

Ruokahävikillä tarkoitetaan jätteeksi päätyvää ruokaa, jonka syntyminen olisi voitu välttää muun muassa paremmalla ennakoinnilla sekä valmistamalla tai säilyttämällä ruoka toisin. Ruokahävikkiä syntyy ketjun jokaisessa vaiheessa, eli alkutuotannossa, teollisuudessa,...

lue lisää