Tällainen on aito falafel

Julkaistu: 28.9.2020

Tuore, aito falafel on niin herkullista, että se saa veden kielelle kenellä tahansa!

Millainen sitten on oikea ja aito falafel? Mitä raaka-aineita falafelien tulisi sisältää, jotta sitä syödessään saa autenttisen kokemuksen? Parasta falafel on tietenkin juuri tuoreena. Nykyään kaupoissa myös myydään erilaisia valmisfalafeleja, ja osa niistä onkin todella hyviä vaihtoehtoja, jos ei aina jaksa tai ehdi valmistaa falafeleja itse.

Postauksen lopusta löydät myös falafel reseptin, jonka avulla saat valmistettua autenttisia falafeleja!

Falafel on alun perin kotoisin Lähi-idästä, mutta nykyään se on suosittu ruoka ympäri maailman. Aito falafel tehdään proteiinipitoisista kikherneistä. Lisäksi falafel sisältää muun muassa sipulia, valkosipulia, yrttejä (kuten persiljaa ja korianteria) ja mausteita (kuten suolaa, pippuria ja juustokuminaa). Kikherneet liotetaan yön yli, ja sen jälkeen liotetuista kikherneistä ja muista raaka-aineista valmistetaan falafel-massa. Falafel-massasta muotoillaan falafelpyöryköitä (tai -pihvejä), jotka uppopaistetaan. Aitoon falafeliin ei siis kuulu laittaa esimerkiksi vehnäjauhoja. Eli aito falafel on paitsi vegaaninen, niin myös täysin gluteeniton!

Oikeanlainen falafel on päältä rapeaksi ja kultaisen ruskeaksi paistunut, ja sisältä ihanan pehmeä sekä super maukas. Falafelit sopivat moneen ruokavalioon, jonka vuoksi ne ovat mainio tarjottava esimerkiksi juhlissa ja illanistujaisissa. Lisäksi ne ovat erittäin monikäyttöisiä. Niitä voi syödä ihan sellaisenaan tahini-kastikkeella höystettynä, pitaleivän tai tortillan välissä, falafel-burgerina tai esimerkiksi erilaisten salaattien, hummusten ja tahnojen kanssa.

Kaupoista löytyy nykyään iso valikoima valmisfalafeleja – niin pakasteina kuin tuoretuotteina. Meidän valmistamat Baba Falafelit löydät kauppojen kylmähyllystä. Baban falafelit syntyvät suvun vanhalla reseptillä, parhaista ja tuoreista raaka-aineista. Taikina tehdään ja falafelit paistetaan käsityönä, jotta voimme varmistaa parhaan mahdollisen laadun – eli herkullisen ja rapean falafelin. Baba Falafelit ovat vegaanisia ja gluteenittomia, niin kuin aidon falafelin kuuluukin olla. Baba Falafeleja löytyy kahta eri makua; Original (eli se perinteinen, yrttinen falafel) sekä Bataatti Falafel, vähän makeampi falafel siihen lisätyn bataatin takia.

Baba Original Falafel (12kpl) & Baba Bataatti Falafel (12kpl).

Jos et ole vielä maistanut falafeleja, niin suosittelemme tekemään niin! Testaa vaikka ensin valmisfalafeleja ja koita sitten valmistaa itse. Herkullisia rapeita falafeleja valmistat esimerkiksi tällä falafel-reseptillä:

Falafel -resepti (n. 12-15 pyörykkää tai pihviä):

Raaka-aineet:
460 g liotettuja ja valutettuja kikherneitä (tai 2 prk käyttövalmiita kikherneitä suolaliemessä)
1 keskikokoinen sipuli
2 valkosipulin kynttä
¾ dl perunajauhoa
1 tl suolaa
1 tl ruokasoodaa
½ tl juustokuminaa
ripaus mustapippuria
Tuoreita yrttejä, esim. korianteria ja persiljaa
Noin 0,5 dl vettä tarvittaessa
Ohje:
Yleiskoneella:
  1. Mittaa yleiskoneeseen kaikki raaka-aineet lukuun ottamatta kikherneitä ja vettä. Sekoita tasaiseksi.
  2. Lisää kikherneet ja sekoita, kunnes massa on rakenteeltaan karkeaa, mutta yhtenäistä. Lisää vettä tarpeen mukaan, kunnes massa on muovailtavaa. Tarkista maku ja lisää halutessasi mausteita makusi mukaan.
  3. Muotoile falafelit n. 50 g pyörykäiksi tai pihveiksi, ja paista reilussa 170-180 °C öljyssä kullanruskeaksi. Voit paistaa falafelit myös AirFryerilla. Huom! Pihvinmalliset on helpompi paistaa pannulla kypsäksi, etkä tarvitse niin paljon öljyä.
Ilman yleiskonetta:
  1. Pilko sipuli, valkosipuli ja yrtit hienoksi silpuksi.
  2. Survo kulhossa valutetut kikherneet karkeaksi massaksi
  3. Lisää kikhernesurvoksen joukkoon loput ainesosat ja sekoita. Tarkista maku ja lisää halutessasimausteita makusi mukaan.
  4. Muotoile falafeleista n. 50 g pyöryköitä tai pihvejä, ja paista reilussa 170-180 °C öljyssä kullanruskeaksi. Voit paistaa falafelit myös AirFryerilla. Huom! Pihvinmalliset on helpompi paistaa pannulla kypsäksi, etkä tarvitse niin paljon öljyä.

 

Baba Foods – Aitoja Lähi-idän kasvisruokia käsintehtyinä Suomessa.

lue myös

Suomalainen menestysresepti 2023 – OSA 6: Riskit

Suomalainen menestysresepti 2023 – OSA 6: Riskit

Seuraa Kaisan matkaa Suomalainen menestysresepti 2023 -kilpailussa (mukana materiaalia ja tietoa, jota et tv:stä näe)! OSA 6: Riskit Riskitehtävä lähti helposti liikkeelle, sillä Baba Foodsin perustajat ovat tehneet riskinarviointia jo vuodesta 2014. Yrittäjyyteen ja...

read more
Suomalainen menestysresepti 2023 – OSA 5: Pakkaus

Suomalainen menestysresepti 2023 – OSA 5: Pakkaus

Seuraa Kaisan matkaa Suomalainen menestysresepti 2023 -kilpailussa (mukana materiaalia ja tietoa, jota et tv:stä näe)! OSA 5: Pakkaus Tehtävänämme oli suunnitella tuotteen pakkaus. Tämän tehtävän olimme aloittaneet jo etukäteen tutkimalla kilpailijoiden pakkauksia...

read more