Tapas, antipasto ja meze ovat pieniä alkupaloja tai suolaisia pikkuherkkuja. Kun Espanjassa syödään tapaksia ja Italiassa antipastoja, niin Lähi-idässä ja itäisen Välimeren alueella taas maistuvat mezet. Meze tarkoittaa siis lajitelmaa erilaisia alkupaloja tai naposteltavia, jotka on valmistettu Lähi-idän alueen tyypillisistä aineksista. Sana meze tulee persian kielen sanasta mazzidan, eli maistaa. Meze-pöytä usein notkuukin monia erilaisia pieniä herkkupaloja, joita on mukava maistella yhdessä pöytäseurueen kanssa.
Lähi-idän ruoat ja erityisesti mezet ovat trendikkäitä tarjottavia niin arjessa kuin juhlassakin – mitäpä jos tarjoaisit mezejä esimerkiksi uutena vuotena, seuraavilla syntymäpäivillä tai ihan vaan viikonlopun illanistujaisissa? Mezet ovat hyvä juhlatarjottava, sillä jokainen voi koota meze-lautasensa omien mieltymystensä mukaan. Tyypillisesti meze-pöydän antimia nautitaan kiireettömästi yhdessä ystävien kanssa. Mezet sopivat loistavasti alkupalaksi, mutta reilumpana annoksena niitä voi syödä myös ihan pääruoaksi. Nämä pienet herkkupalat sopivat naposteltavaksi erityisesti viinin tai muun juoman kanssa.
Mezejä on monia erilaisia. Monet niistä, kuten hummus eli kikhernetahna tai falafel eli kikhernepyörykkä, ovatkin jo varmaan monille tuttuja ruokia. Erilaiset tahnat, salaatit ja leipä ovatkin mezen kulmakiviä. Mezejä on helppo valmistaa itse, mutta osan voit poimia helposti myös suoraan kaupan hyllyltä ja laittaa tarjolle suoraan purkista. Esimerkiksi meidän Baba -tuotteet sopivat loistavasti myös meze-pöytään tarjolle laitettavaksi! Kerää tästä alta myös muut vinkkimme ja ideamme meze-tarjoiluihin.
BABA MEZE VINKIT ja IDEAT
Hummus
Meze-pöydän kulmakivi!
Esivalmistus:
Mittaa kulhoon 2dl kuivattuja kikherneitä. Liota runsaassa vedessä (n. 1 litra) vähintään 8 tuntia. Huuhtele kikherneet, lisää kattilaan 1 litra vettä ja 1tl suolaa. Keitä kannen alla vähintään 1 tunti, kunnes kikherneet ovat pehmeitä. Siivilöi kikherneet ja ota keitinvesi talteen.
Valmistus:
n. 4dl keitettyjä kikherneitä
3dl kikherneiden keitinvettä (aquafaba)
200g Baba Tahinia
0,5dl öljyä
1 sitruunan mehu
1tl suolaa
1tl sokeria
0,5tl juustokuminaa
2-3 valkosipulinkynttä
Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi tahnaksi. Laita hummus lautaselle ja koristele halutessasi persiljalla, paprikajauheella ja oliiviöljyllä.
Voit myös ostaa hummuksen valmiina. Babalta löytyy seuraavat maut: Original, Chili, Green ja Punajuuri. Baba Original-hummusta on helppo myös itse tuunata – lisää joukkoon esimerkiksi tuoretta valkosipulia (valkosipulipuristin on tähän oiva apu) tai aurinkokuivattua tomaattia (laita blenderissä sekaisin).
Hummuksia
Falafelit
Toinen ehdoton herkku meze-pöytään on falafelit.
Falafel-ohjeita on netti pullollaan. Mutta mistä tietää, mikä on hyvä resepti? No, aitoihin falafeleihin ei kuulu laittaa esimerkiksi vehnäjauhoja.
Suosittelemme googlettamaan ”crispy falafels” ja testaamaan sieltä jotakin! Voit myös ostaa falafelit helposti valmiina: Babalta löytyy sekä Original Falafel että Bataatti Falafel.
Falafelit
Tabbouleh-salaatti
2,5 dl bulguria
3 tomaattia
1 punasipulia
½ kurkku
1 sitruunan mehu
½ dl oliiviöljyä
1tl suolaa
tuoretta persiljaa
tuoretta minttua
Keitä bulgur pakkauksen ohjeen mukaan. Jäähdytä.
Leikkaa sillä välin tomaatit ja kurkku pieniksi paloiksi. Voit valuttaa tomaatteja siivilässä hetken aikaa. Silppua sipuli, persilja ja minttu.
Sekoita kaikki keskenään, ja lisää joukkoon öljy, sitruunamehu ja suola.
Tabbouleh-salaatti
Harissa-kikherneet (tarjoa salaatin kanssa!)
n. 2dl liotettuja kikherneitä
n. 1rkl oliivi- tai rypsiöljyä
2-3tl Baba Harissaa
1tl paprikajauhetta
1tl suolaa
Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Valuta liotetut kikherneet ja kaada ne astiaan. Lisää joukkoon Baba Harissaa, öljyä, paprikajauhetta ja suolaa. Sekoita. Levitä harissa-kikherneet pellille leivinpaperin päälle. Paahda uunissa noin 25 minuuttia.
Tarjoa kikherneet esimerkiksi vihersalaatin kanssa.
Baba Harissa
Tahini-jogurttikastike
200g turkkilaista jogurttia
½ sitruunan mehu
1 dl Baba Tahinia
1 valkosipulinkynsi murskattuna
suolaa ja pippuria
Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna tekeytyä jääkaapissa hetken aikaa ennen tarjoilua.
Tahinikastike
Lammaspyörykät
500g lampaan jauhelihaa
1 dl korppujauhoja
1 dl vettä
1 kananmuna
1 sipuli
½ sitruunan mehu
tuoretta persiljaa
tuoretta minttua
suolaa ja pippuria
Sekoita korppujauhot veteen ja anna turvota hetki. Silppua sipuli ja yrtit. Sekoita sen jälkeen kaikki ainekset keskenään. Muotoile taikinasta pieniä pyöreitä lihapullia ja paista ne kypsiksi joko öljyssä pannulla tai uunissa 225 asteessa noin 20 minuuttia. Vinkki! Voit lisätä taikinan joukkoon myös fetajuustoa.
Baba ganoush -munakoisotahna
Meidän suosituksemme on, että ostat tämän herkun valmiina, sillä jossain kannattaa säästää aikaa 😊 Baban Baba Ganoush on herkullinen tahna, jossa on ihana, aito savun maku. Löydät sen kaupan kylmähyllyltä.
Baba Ganoush
Marinoidut munakoisosiivut
Baba Ganoushin lisäksi voit tehdä myös marinoituja ohuita munakoisosiivuja.
Tarvitset:
munakoisoa
öljyä
suolaa
pippuria
valkosipulinkynsiä
tuoretta chiliä
limenmehua
Viipaloi munakoisot ohuiksi. Murskaa valkosipulit ja pilko chili pieneksi. Sekoita kaikki keskenään ja anna tekeytyä ainakin puoli tuntia. Paistan sen jälkeen uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia.
Marinoidut oliivit tai Baba Olivinade
1prk vihreitä oliiveja
1 sitruunan mehu
3 valkosipulin kynttä
tuoretta persiljaa
tuoretta timjamia
4rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa
Sekoita kaikki ainekset keskenään, anna maustua vähintään puoli tuntia ja tarjoile.
Marinoitujen oliivien sijaan voit myös ostaa kaupasta Baba Olivinadea, joka on oliivi-valkosipulitahna.
Baba Olivinade
Ja eikun vain ruoat tarjolle meze-pöytään ja herkuttelemaan!
Baba Foods – Aitoja Lähi-idän kasvisruokia käsintehtyinä Suomessa.