Falafel resepti

Julkaistu: 28.9.2020

Tällainen on aito falafel

Tuore, aito falafel on niin herkullista, että se saa veden kielelle kenellä tahansa!

Falafelin aitouden määrittely on monimutkainen asia, sillä reseptit ja raaka-aineet voivat vaihdella Lähi-idän eri alueilla ja perheiden välillä. Yleisesti ottaen aito falafel tehdään kuitenkin kikherneistä, joita on liotettu yön yli ja sen jälkeen jauhettu massaksi tehosekoittimessa. Tässä massassa tulisi lisäksi olla sipulia, valkosipulia, yrttejä (kuten persiljaa ja korianteria) ja mausteita (kuten suolaa, pippuria ja juustokuminaa). Aitoon falafeliin ei kuulu käyttää vehnäjauhoja tai muita täyteaineita, vaan se pidetään yksinkertaisena ja myös gluteenittomana.

Kikherne on erittäin terveellinen raaka-aine, joka on ravintorikas ja sisältää paljon kuitua, proteiinia sekä monia tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita. Kikherne on myös vähärasvainen ja auttaa pitämään kolesterolitason kurissa. Lisäksi kikherneen tiedetään olevan hyväksi verensokerin hallinnassa, sillä sen hitaasti imeytyvä hiilihydraatti auttaa pitämään verensokerin tasaisena. Falafelin lisäksi kikherneestä voi valmistaa monia muitakin herkullisia ruokia, kuten hummusta, kikhernepataa, kikhernekeittoa ja salaattia.

Postauksen lopusta löydät myös falafel reseptin, jonka avulla saat valmistettua autenttisia falafeleja!

Falafel on alkuperältään Lähi-idästä kotoisin oleva herkullinen ruoka, joka on saavuttanut suosiota ympäri maailman. Tämä herkku valmistetaan perinteisesti proteiinipitoisista kikherneistä, jotka ovat yksi tärkeimmistä raaka-aineista falafel-massan valmistuksessa. Lisäksi falafel sisältää muita mausteita ja aineksia, kuten sipulia, valkosipulia, yrttejä (kuten persiljaa ja korianteria) sekä mausteita, kuten suolaa, pippuria ja juustokuminaa.

Ennen kuin falafel-massa voidaan valmistaa, kikherneet liotetaan yön yli, jotta ne pehmenevät ja ovat helpommin käsiteltävissä. Sen jälkeen kikherneet sekoitetaan muiden raaka-aineiden kanssa, ja massasta muotoillaan pieniä pyöryköitä tai pihvejä. Falafelit paistetaan uppopaistamalla, ja aitoon versioon ei sisälly vehnäjauhoja, joten se on vegaaninen ja täysin gluteeniton vaihtoehto.

Lue lisää

 

Oikeanlainen falafel on päältä rapeaksi ja kultaisen ruskeaksi paistunut, ja sisältä ihanan pehmeä sekä super maukas. Kikhernepyörykät sopivat moneen ruokavalioon, jonka vuoksi ne ovat mainio tarjottava esimerkiksi juhlissa ja illanistujaisissa. Lisäksi ne ovat erittäin monikäyttöisiä. Niitä voi syödä ihan sellaisenaan tahini-kastikkeella höystettynä, pitaleivän tai tortillan välissä, burgerin välissä, tai esimerkiksi erilaisten salaattien, hummusten ja tahnojen kanssa.

Kaupoista löytyy nykyään iso valikoima valmisfalafeleja – niin pakasteina kuin tuoretuotteina. Meidän valmistamat Baba Falafelit löydät kauppojen kylmähyllystä. Baban falafelit syntyvät suvun vanhalla reseptillä, parhaista ja tuoreista raaka-aineista. Taikina tehdään ja pyörykät paistetaan käsityönä, jotta voimme varmistaa parhaan mahdollisen laadun – eli herkullisen ja rapean falafelin. Baba Falafelit ovat vegaanisia ja gluteenittomia, niin kuin aidon falafelin kuuluukin olla. Baba Falafeleja löytyy kahta eri makua; Original (eli se perinteinen, yrttinen falafel) sekä Bataatti, vähän makeampi versio siihen lisätyn bataatin takia.

Baba Original Falafel (12kpl) & Baba Bataatti Falafel (12kpl).

Jos et ole vielä maistanut falafeleja, niin suosittelemme tekemään niin! Testaa vaikka ensin valmisversioita ja koita sitten valmistaa itse. Herkullisia rapeita kikhernepyöryköitä valmistat esimerkiksi tällä reseptillä:

Falafel -resepti (n. 12-15 pyörykkää tai pihviä):

Raaka-aineet:

460 g liotettuja ja valutettuja kikherneitä (tai 2 prk käyttövalmiita kikherneitä suolaliemessä)
1 keskikokoinen sipuli
2 valkosipulin kynttä
¾ dl perunajauhoa
1 tl suolaa
1 tl ruokasoodaa
½ tl juustokuminaa
ripaus mustapippuria
Tuoreita yrttejä, esim. korianteria ja persiljaa
Noin 0,5 dl vettä tarvittaessa

Ohje:

Yleiskoneella:

Mittaa yleiskoneeseen kaikki raaka-aineet lukuun ottamatta kikherneitä ja vettä. Sekoita tasaiseksi.

Lisää kikherneet ja sekoita, kunnes massa on rakenteeltaan karkeaa, mutta yhtenäistä. Lisää vettä tarpeen mukaan, kunnes massa on muovailtavaa. Tarkista maku ja lisää halutessasi mausteita makusi mukaan.

Muotoile falafelit n. 50 g pyörykäiksi tai pihveiksi, ja paista reilussa 170-180 °C öljyssä kullanruskeaksi. Voit paistaa falafelit myös AirFryerilla. Huom! Pihvinmalliset on helpompi paistaa pannulla kypsäksi, etkä tarvitse niin paljon öljyä.

Ilman yleiskonetta:

Pilko sipuli, valkosipuli ja yrtit hienoksi silpuksi.

Survo kulhossa valutetut kikherneet karkeaksi massaksi

Lisää kikhernesurvoksen joukkoon loput ainesosat ja sekoita. Tarkista maku ja lisää halutessasimausteita makusi mukaan.

Muotoile falafeleista n. 50 g pyöryköitä tai pihvejä, ja paista reilussa 170-180 °C öljyssä kullanruskeaksi. Voit paistaa falafelit myös AirFryerilla. Huom! Pihvinmalliset on helpompi paistaa pannulla kypsäksi, etkä tarvitse niin paljon öljyä.

Baba Foods – Aitoja Lähi-idän kasvisruokia käsintehtyinä Suomessa.

 

 

5 Herkullista lisuketta

  1. Hummus: Hummus on herkullinen tahna, joka on valmistettu kikherneistä, tahinista, sitruunamehusta ja oliiviöljystä. Se on täydellinen lisuke falafelin kanssa, sillä sen maku täydentää hyvin falafelin makua. Voit myös lisätä hummukseen valkosipulia tai muita mausteita, jos haluat hieman vaihtelua.
  2. Tzatziki: Tzatziki on kreikkalainen jogurttipohjainen kastike, johon lisätään yleensä kurkkua, valkosipulia ja minttua. Se sopii erinomaisesti falafelin kanssa, sillä sen raikas maku tasapainottaa falafelin mausteisuutta.
  3. Tabouleh: Tabouleh on Lähi-idästä peräisin oleva raikas salaatti, joka on valmistettu persiljasta, tomaatista, sipulista ja bulgurista. Se sopii erinomaisesti falafelin kanssa, sillä sen raikas maku täydentää falafelin makua ja tekee siitä vieläkin maukkaampaa.
  4. Baba Ganoush: Baba Ganoush on tahna, joka on valmistettu grillatusta munakoisosta, valkosipulista, tahinista ja oliiviöljystä. Se on täydellinen lisuke falafelin kanssa, sillä sen kermainen rakenne ja täyteläinen maku täydentävät hyvin falafelin makua.
  5. Korianteri-jogurttikastike: Korianteri-jogurttikastike on herkullinen kastike, joka on valmistettu jogurtista, korianterista, valkosipulista ja mausteista. Se sopii erinomaisesti falafelin kanssa, sillä sen raikas maku ja kermainen rakenne tekevät siitä täydellisen lisukkeen falafelille.

 

10 herkullista ruokaa, mihin käyttää falafeleja

Tässä on viisi esimerkkiä ruoista, joihin nämä suussa sulavat herkut sopivat erinomaisesti:

  1. Falafelit hummuksen ja tabbouleh-salaatin kanssa: Falafelit ovat erinomainen lisuke hummuksen ja tabbouleh-salaatin kanssa. Tämä klassinen yhdistelmä on suosittu erityisesti Lähi-idässä, missä falafelit ovat perinteinen ruoka. Hummus on tahna, joka valmistetaan kikherneistä, tahinista, valkosipulista, oliiviöljystä ja sitruunamehusta, ja tabbouleh-salaatti on raikas salaatti, joka sisältää persiljaa, tomaattia, sipulia ja bulguria. Kun falafelit yhdistetään näiden lisukkeiden kanssa, syntyy herkullinen ja ravitseva ateria.
  2. Wrappi: Wrappi on helppo ja nopea välipala tai lounas, joka sopii hyvin esimerkiksi kiireisiin arkipäiviin. Wrappi valmistetaan käärimällä falafelit tortillaan tai leivän sisään yhdessä erilaisten salaattien, kasvisten ja kastikkeiden kanssa. Voit käyttää esimerkiksi kurkkua, tomaattia, salaattia, avokadoa, punasipulia ja tzatzikia, joka on kreikkalainen jogurttikastike valkosipulilla ja yrteillä maustettuna. Falafel-wrappi on monipuolinen ja täyttävä välipala, joka sopii hyvin kasvisruokavalioon.
Lue lisää

lue myös

Baba Foods jäseneksi Suomen elintarvikevientiyhdistykseen

Baba Foods jäseneksi Suomen elintarvikevientiyhdistykseen

Baba Foods Oy mukaan SUVI ry:n toimintaan Baba Foods Oy on nyt jäsenenä Suomen elintarvikevientiyhdistys SUVI ry:ssä. Maaliskuussa 2024 perustettu SUVI ry on ensimmäinen aidosti yritysten aloitteesta syntynyt vienninedistämisverkosto, jonka missiona on kasvattaa...

lue lisää