Harissa, tuo mausteseos, joka löytyy jo monen tulisen ruoan ystävän keittiöstä, on hyvin monipuolinen apu ruoanlaitoissa. Harissa on chilipohjainen maustetahna, jota käytetään erityisesti Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä. Chilin lisäksi harissa sisältää erilaisia mausteita, kuten valkosipulia, kuminaa, kurkumaa tai korianteria. Lisäksi tahnaan voidaan laittaa paprikaa tai tomaattia – resepti siis vaihtelee paljolti eri maiden välillä. Suomessa valmistettu (Lähi-idän perinteitä kunnioittaen) Baba Harissa sisältää chiliä, runsaasti tuoretta valkosipulia, öljyä, paprikajauhetta, suolaa, juustokuminaa, kurkumaa ja pippuria. Tutustu tarkemmin tuotteeseen täällä.
Harissa tuo ruokaa kuin ruokaan runsaasti tulisuutta, mausteisuutta ja hyvää makua, jonka vuoksi sillä onkin useita erilaisia käyttötapoja. Sitä käytetään niin ruoanvalmistuksessa kuin pöytämausteenakin. Lähi-idässä harissaa laitetaan usein nokare hummuksen keskelle. Oletko sinä jo kokeillut harissaa ruoanlaitossa? Tsekkaa alta meidän vinkit harissan käyttöön!
Baba Harissa -chilitahna 100g.
Käytä marinadina lihalle, kalalle ja kasviksille
Voit käyttää harissaa sellaisenaan marinadina lihalle, kalalle tai kasviksille. Erityisesti kanan tai lohen kanssa harissa toimii ihan loistavasti! Hiero harissaa kana- tai lohifileen pintaan, lisää suolaa ja pippuria ja anna maustua, ennen kuin paistat fileen/fileet uunissa. Kanan voit valmistaa halutessasi myös grillissä tai pannulla. Voit myös marinoida harissalla lähes mitä tahansa kasviksia tai juureksia, jotka paahdat uunissa. Kokeile vaikka kukkakaalia, parsakaalia, porkkanaa, perunaa, bataattia, sipulia, paprikaa, kesäkurpitsaa…
Jos harissa sellaisenaan on marinadiksi liian paksua, voit notkistaa sitä tilkalla öljyä. Voit myös tuunata marinadia lisäämällä joukkoon esimerkiksi hunajaa tai agave-siirappia, yrttejä ja/tai sitruunaa. Jos harissa sellaisenaan on mielestäsi liian tulista marinadiksi, voit myös sekoittaa joukkoon turkkilaista jogurttia, joka vähentää tulisuutta.
Katso esimerkiksi Hellapoliisin resepti Harissakana ja tahini-parmesaaniperunat, jossa kana on marinoitu harissa-jogurtilla.
Harissa-jogurtilla marinoitua kanaa. Kuva: Hellapoliisi.
Lisää pastakastikkeen tai keiton joukkoon
Harissa toimii erityisesti tomaattipohjaisten pastakastikkeiden ja keittojen kaverina. Se on helppoa; lisää kastikkeen tai keiton sekaan vain yksi, kaksi tai muutama teelusikallinen (oman maun mukaan) – älä kuitenkaan laita kerralla liikaa ennen kuin maistat! Oli sitten kyseessä tuoretomaattikastike, bolognesekastike tai vastaava kasvisversio härkiksestä, nyhtiksestä tai linsseistä, niin harissa sopii jokaisen joukkoon erittäin hyvin.
Keitoissa harissa toimii esimerkiksi bataatti-, kurpitsa- tai tomaatti-linssikeiton joukossa. Testaa esim. tätä Chocochilin harissa-linssikeittoa!
Mausta ja paahda kikherneet, mantelit ja pähkinät
Miltäs kuulostaisi harissalla maustetut kikherneet tai mantelit? Ne ovat ihana lisä esimerkiksi salaatissa tai sosekeiton lisänä! Nämä on myös super helppo valmistaa – sekoitat vain manteleiden, pähkinöiden tai esikeitettyjen kikherneiden joukkoon harissaa, jonka jälkeen paahdat ne uunissa. Yhteen desilitraan kikherneitä/manteleita/pähkinöitä kannattaa kokeilla noin yhtä teelusikallista harissaa. Kikherneet vaativat vähän pidemmän kypsymisen: noin 20-25 minuuttia 200 asteessa. Mantelit ja pähkinät valmistuvat nopeammin: noin 8-10 minuuttia 160 asteessa.
Harissalla marinoituja kikherneitä, paahdettua kukkakaalia ja hummusta.
Pyöräytä harissasta kastike tai majoneesi
Kun harissaa sekoittaa maustamattoman jogurtin joukkoon, syntyy pikantti kastike. Samalla idealla harissaa voi sekoittaa myös majoneesin joukkoon, ja tadaa, chilimajoneesi on valmis! Kokosimme teille helpot ohjeet tähän alle.
Harissa-jogurttikastike:
2 dl turkkilaista tai kreikkalaista jogurttia
1-2 tl Baba Harissaa
1 tl hunajaa
1 rkl sitruunamehua
ripaus suolaa ja pippuria
Sekoita ainekset keskenään ja tarkista maku. Lisää halutessasi lisää harissatahnaa. Nauti kastike esimerkiksi grillatun lihan, kalan tai kasvisten kanssa.
Chilimajoneesi:
1 dl majoneesia
n.2 tl Baba Harissaa
halutessasi sitruunamehua
Sekoita ainekset keskenään. Nauti esimerkiksi hampurilaisen välissä tai ranskalaisten dippinä.
Baba Harissa.
Laita pitaleivän tai burgerin väliin
Harissaa voi laittaa sellaisenaan myös pitaleivän tai burgerin väliin. Täytä pitaleipä hummuksella, harissalla, erilaisilla kasviksilla sekä kanalla tai falafelilla. Hummuksen ja harissan sijaan voit käyttää myös edellä mainittua harissa-jogurttikastiketta!
Burgerin väliin voi samaan tapaan laittaa hummusta ja harissaa (tai näiden tilalla harissa-majoneesia), salaattia, tomaattia, sipulia, avokadoa sekä joko perinteinen naudanlihapihvi tai jokin kasvis”pihvi”, kuten härkäpapu-, mustapapu- tai falafel-pihvi, halloumia, portobello-sientä tai muuta vastaavaa. Erilaisia variaatioita on netti pullollaan. Pointtina kuitenkin se, että harissalla saat myös burgerin vietyä seuraavalle tasolle, sillä harissa tuo annokseen mukavasti potkua sekä runsaasti hyvää makua.
Testaa esim. nämä Viimeistä murua myöten: Lehtikaali-falafelburgerit harissamajoneesilla.
Viimeisenä vinkkinä jaamme sen, mitä monet asiakkaat ovat meille kertoneet: ”Siis mä laitan sitä teidän harissaa nykyään joka ruokaan! Se sopii KAIKKEEN!” Testaa siis sinäkin harissaa, jos tykkäät tulisesta ruoasta. 😊
Baba Foods – Aitoja Lähi-idän kasvisruokia käsintehtyinä Suomessa.