Helppo kasvisruoka – katso vinkit ja herkulliset kasvisruokareseptit

Julkaistu: 5.4.2023

Helppo Kasvisruoka

Tervetuloa tutustumaan helpon kasvisruoan maailmaan! Kasvisruoka on noussut suosioon viime vuosina niin ekologisten, terveydellisten kuin eettistenkin syiden takia. Moni kuitenkin kokee, että kasvisruoan valmistus voi olla hankalaa ja aikaa vievää, ja siksi haluammekin tarjota sinulle tämän artikkelin avulla helppoja kasvisruokaohjeita, jotka sopivat kiireiseenkin arkeen. Kasvisruoka ei tarkoita tylsää salaattia tai mautonta keittoa, vaan herkullisia ja monipuolisia ruokalajeja, joissa maut ja ravintoarvot kohtaavat. Oli sitten kyseessä arkiruoka tai juhlapöydän tarjottavat, kasvisruoka onnistuu helposti ja nopeasti – ja voit olla varma, että sekä vatsasi että ympäristö kiittävät! Useimmat näistä resepteistä tekee valmiiksi puolessa tunnissa.

7 helppoa ja nopeaa kasvisruokareseptiä!

 

1. Keitot
On olemassa runsaasti erilaisia kasvissosekeittoja, joiden reseptejä voi muokata helposti käyttämällä erilaisia ainesosia, jolloin keitto saa uudenlaisen makuelämyksen. Kasvissosekeitolle voidaan luoda ihanan kermainen koostumus ilman, että siihen tarvitsee lisätä esimerkiksi kermaa tai muita vastaavia tuotteita. Yksinkertainen tapa luoda kasvissosekeitolle kermainen koostumus on lisätä sekaan hummusta. Tämä ruokalaji on erinomainen esimerkki hummuksen monipuolisesta käytöstä ruoanlaitossa ja se antaa keitolle kermaisen suutuntuman ilman ylimääräisiä rasvoja ja kaloreita. Voit kokeilla esimerkiksi herkullisia reseptejä, kuten chili-kurpitsasosekeittoa tai kasvissosekeittoa hummuksella, ja nauttia niiden herkullisesta mausta ja ravitsevista ominaisuuksista.

Hellapoliisin Chili kurpitsakeitto2. Pasta
Yksinkertainen ja helppo arkiruoka on valmistaa pasta ja lisätä siihen erilaisia mausteita ja kastikkeita. Eräs mielenkiintoinen vaihtoehto on lisätä pastaan hummusta tai Baba Ganoushia, joka on Lähi-idän perinteinen ruokalaji, joka valmistetaan paahdetusta munakoisosta, tahinista, oliiviöljystä ja mausteista. Tämä antaa pastalle uudenlaisen maun ja koostumuksen, joka sopii hyvin arkiruoaksi. Voit lisäksi koristella pastan annoksen erilaisilla yrteillä, kuten persiljalla, basilikalla tai korianterilla, joka tekee annoksesta entistäkin houkuttelevamman ja maistuvamman. Tämä yksinkertainen pasta-annos on nopea ja helppo valmistaa, eikä vaadi erityisiä taitoja tai kokkausosaamista, joten se sopii erinomaisesti kiireiseen arkeen.

Baban Ganoush pasta
3. Salaatit
Salaatit ovat monipuolisia ja suosittuja ruokavaihtoehtoja, jotka sopivat niin vihersalaattien kuin ruokaisampien salaattien ystäville. Salaatit ovat myös erinomainen tapa saada runsaasti erilaisia ravintoaineita ja vitamiineja, joita keho tarvitsee päivittäin. Proteiinin lisäämiseksi salaattiin voidaan käyttää monia erilaisia ainesosia, kuten hummusta, joka on herkullinen ja terveellinen kasvispohjainen tahna, joka sisältää runsaasti proteiinia. Hummus on erinomainen lisä salaattiin, sillä se tuo salaattiin lisää makua, ravintoaineita ja proteiinia, joka auttaa pitämään kylläisyyden tunteen pitkään yllä. Salaatin lisäksi voit nauttia tuoretta leipää, joka tuo lisää rakennetta ja makua ateriaan. Näin saat täyteläisen ja ravitsevan aterian, joka sopii mainiosti vaikkapa lounaaksi tai päivälliseksi. Kokeile erilaisia salaattireseptejä ja lisää niihin erilaisia proteiinipitoisia lisukkeita, kuten hummusta, jotta saat tarvitsemasi ravintoaineet ja makuelämyksen.

Baban Vuohenjuusto hummussalaatti
Hellapoliisin Chilihummus perunasalaatti

 

4. Bowlit
Bowlit ovat ruokalaji, joka voidaan kategorisoida hyvin samankaltaiseksi kuin salaatit. Mikä sitten erottaa ne toisistaan? Salaateissa erilaiset ainesosat yleensä sekoitetaan yhteen suuremmassa astiassa, josta jokainen ruokailija ottaa itselleen haluamansa määrän lautaselleen. Sen sijaan kulhoruokien valmistuksessa ainekset kasataan suoraan annoskulhoon ilman sekoittamista. Toiset jopa kuvailevat kulhoruokia lämpimän ruoan ja salaatin yhdistelmäksi, vaikka salaateissakin voi olla joitakin lämpimiä aineksia. Joka tapauksessa kulhoruoan valmistaminen on yhtä helppoa kuin salaatin valmistaminen ja alta löydätkin muutaman erilaisen kulhoruokareseptin.

Baban Power bowl falafelilla
Baban Sweet potato bowl


5. Burgerit tai hodarit
Välillä arjenkin ruokavalioon kaivataan pientä herkkuhetkeä, ja mikä olisikaan parempi tapa rentoutua kuin valmistaa itse herkullisia burgereita tai hodareita. Kun itse valmistaa, voi myös vaikuttaa siihen, kuinka terveellisiä välipalat ovat. Terveellisemmät burgerit saa aikaan valitsemalla täysjyvä- tai ruisleivän, joka antaa annokselle lisäkuitua ja ravintoaineita. Kasvisten lisääminen burgereiden väliin on myös oiva tapa saada lisää vitamiineja ja kivennäisaineita ruokavalioon.

Hodarit valmistuvat samalla tavalla nopeasti. Lämmitä valmiit hodarisämpylät ja falafelit, pilko mukaan runsaasti terveellisiä kasviksia, ja valmista herkullinen kastike. Hodarit koostuvat usein yksinkertaisista ja nopeista aineksista, mutta kasviksia lisäämällä ja terveellisiä lisukkeita käyttämällä, saat aikaan herkullisen, ravitsevan välipalan. Kun koot herkulliset hodarit tai burgerit, voit nauttia niistä esimerkiksi kotona tai ottaa mukaan piknikille tai lounaaksi töihin.

Baban Falafel hodarit

6. Pitaleivät tai wrapit
Jos etsit nopeaa ja helppoa ateriavaihtoehtoa kiireiselle arki-illalle, täytetyt pitaleivät ja tortillawrapit ovat ehdottomasti harkinnan arvoisia vaihtoehtoja. Täytetyt pitaleivät, kuten falafel-pitaleivät, ovat erityisen käteviä, sillä niiden valmistaminen vaatii vain muutaman raaka-aineen pilkkomista, falafelien lämmityksen ja täyttämisen pitaleivän sisään. Voit valita täytteeksi suosikki kasviksiasi, kuten kurkkua, tomaattia, salaattia tai paprikaa, ja lisäksi voit halutessasi lisätä mukaan myös esimerkiksi hummusta tai tzatzikia. Puolessa tunnissa saat maukkaan aterian valmiiksi.

Toinen erinomainen vaihtoehto ovat tortillawrapit, jotka ovat yhtä helppoja valmistaa ja täyttää kuin pitaleivätkin. Voit valita täytteiksi esimerkiksi erilaisia kasviksia, kuten paprikaa, tomaattia, sipulia ja avokadoa, ja lisätä mukaan esimerkiksi papuja tai tofu-kuutioita. Lisää joukkoon vielä esimerkiksi salsakastiketta, guacamolea tai hummusta, ja kääri tortilla tiukasti rullalle.

Täytettyjen pitaleipien ja tortillawrapien valmistaminen on siis helppoa ja nopeaa, mutta samalla ne ovat myös maukkaita ja ravitsevia. Voit valita täytteet oman makusi ja mieltymystesi mukaan, joten vaihtelua on helppo saada aina tarvittaessa.

Baban herkulliset kasviswrapit


7. Hummus täytteillä

Suomessa hummus tunnetaan yleisesti levitteenä ja dippinä, mutta Lähi-idässä hummusta nautitaan pääruokana monipuolisesti eri tavoin valmistettuna. Perinteisesti hummusannoksen pohjalle asetellaan runsas kerros hummusta, jonka päälle asetellaan maukkaat täytteet. Täytevaihtoehtoja onkin lukuisia, ja niitä voi varioida oman maun mukaan. Hummusannoksissa käytettävät täytteet voivat olla esimerkiksi kasviksia, kuten tomaattia, kurkkua, paprikaa tai oliiveja, proteiininlähteitä, kuten kikherneitä, falafelia tai paistettua kanaa, sekä erilaisia mausteita ja kastikkeita, kuten tzatzikia, tahinia tai Sriracha-kastiketta. Hummusannoksia onkin mahdollista muokata niin, että niistä saa juuri omaan makuun sopivan maukkaan ja täyttävän aterian.

Baban herkulliset kasvistäytteet hummukselle

Baban rapea tofu hummus salaatti

Kasvisruoan lisääminen arkeen

Kasvisruokailun lisääminen kotona voi tuntua haastavalta, jos olet tottunut syömään paljon lihaa tai kala-annoksia. Onneksi kasvisruokailun lisääminen on helppoa, kun ottaa muutaman vinkin huomioon.

Ensinnäkin, voit aloittaa kasvisruokailun lisäämisen pienin askelin. Voit esimerkiksi valita yhden päivän viikossa, jolloin syöt pelkästään kasvisruokaa. Tämä voi auttaa sinua löytämään uusia suosikkireseptejä ja tottumaan uusiin makuihin.

Toiseksi, voit kokeilla erilaisia kasvisproteiinin lähteitä, kuten papuja, linssejä, kikherneitä tai tofuja. Nämä ovat terveellisiä ja ravitsevia vaihtoehtoja lihan korvaamiseen ruokavaliossasi.

Kolmanneksi, voit kokeilla erilaisia mausteita ja lisukkeita, joilla saat kasvisruokasi maistumaan entistä herkullisemmalta. Esimerkiksi erilaiset yrtit, mausteet, kastikkeet ja juustot voivat antaa kasvisruoalle makua ja lisäpotkua.

Neljänneksi, voit hyödyntää erilaisia ruoanlaittomenetelmiä, kuten uunissa paistamista, grillailua tai wokkaamista, jotka antavat kasviksille erilaisia rakenteita ja makuelämyksiä.

Viimeiseksi, voit etsiä inspiraatiota erilaisista ruokablogeista, reseptikirjoista ja sosiaalisen median kanavista, joissa jaetaan paljon herkullisia kasvisruokaohjeita. Näin saat ideoita uusista resepteistä ja saat samalla tietoa kasvisruokailun eduista. Kasvisruoka on maittavaa ja ravinteikasta.

lue myös

Suomalainen menestysresepti 2023 – OSA 9: Finaali

Suomalainen menestysresepti 2023 – OSA 9: Finaali

Seuraa Kaisan matkaa Suomalainen menestysresepti 2023 -kilpailussa (mukana materiaalia ja tietoa, jota et tv:stä näe)! OSA 9: Finaali Finaalipäivänä jännitti hyvällä tavalla aamusta asti. Tomer haki minut aamulla 7.30 ja vei Triplaan, jossa finaali kuvattiin. Aamulla...

lue lisää
Suomalainen menestysresepti 2023 – OSA 8: Markkinointi

Suomalainen menestysresepti 2023 – OSA 8: Markkinointi

Seuraa Kaisan matkaa Suomalainen menestysresepti 2023 -kilpailussa (mukana materiaalia ja tietoa, jota et tv:stä näe)! OSA 8: Markkinointi Markkinointivideon ideana oli vauhdikas hyvänmielen video nuorelle kohderyhmälle. Somessa on paljon ihmisiä, jotka eivät ole...

lue lisää