Tällainen on aito falafel
Tuore, aito falafel on niin herkullista, että se saa veden kielelle kenellä tahansa!
Falafelin aitouden määrittely on monimutkainen asia, sillä reseptit ja raaka-aineet voivat vaihdella Lähi-idän eri alueilla ja perheiden välillä. Yleisesti ottaen aito falafel tehdään kuitenkin kikherneistä, joita on liotettu yön yli ja sen jälkeen jauhettu massaksi tehosekoittimessa. Tässä massassa tulisi lisäksi olla sipulia, valkosipulia, yrttejä (kuten persiljaa ja korianteria) ja mausteita (kuten suolaa, pippuria ja juustokuminaa). Aitoon falafeliin ei kuulu käyttää vehnäjauhoja tai muita täyteaineita, vaan se pidetään yksinkertaisena ja myös gluteenittomana.
Kikherne on erittäin terveellinen raaka-aine, joka on ravintorikas ja sisältää paljon kuitua, proteiinia sekä monia tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita. Kikherne on myös vähärasvainen ja auttaa pitämään kolesterolitason kurissa. Lisäksi kikherneen tiedetään olevan hyväksi verensokerin hallinnassa, sillä sen hitaasti imeytyvä hiilihydraatti auttaa pitämään verensokerin tasaisena. Falafelin lisäksi kikherneestä voi valmistaa monia muitakin herkullisia ruokia, kuten hummusta, kikhernepataa, kikhernekeittoa ja salaattia.
Postauksen lopusta löydät myös falafel reseptin, jonka avulla saat valmistettua autenttisia falafeleja!
Falafel on alkuperältään Lähi-idästä kotoisin oleva herkullinen ruoka, joka on saavuttanut suosiota ympäri maailman. Tämä herkku valmistetaan perinteisesti proteiinipitoisista kikherneistä, jotka ovat yksi tärkeimmistä raaka-aineista falafel-massan valmistuksessa. Lisäksi falafel sisältää muita mausteita ja aineksia, kuten sipulia, valkosipulia, yrttejä (kuten persiljaa ja korianteria) sekä mausteita, kuten suolaa, pippuria ja juustokuminaa.
Ennen kuin falafel-massa voidaan valmistaa, kikherneet liotetaan yön yli, jotta ne pehmenevät ja ovat helpommin käsiteltävissä. Sen jälkeen kikherneet sekoitetaan muiden raaka-aineiden kanssa, ja massasta muotoillaan pieniä pyöryköitä tai pihvejä. Falafelit paistetaan uppopaistamalla, ja aitoon versioon ei sisälly vehnäjauhoja, joten se on vegaaninen ja täysin gluteeniton vaihtoehto.
Falafelia voidaan nauttia monella eri tavalla. Se sopii mainiosti salaattien, leipien tai tortillojen täytteeksi, ja sitä voi myös syödä sellaisenaan dippikastikkeen kanssa. Tämä herkku on siis monipuolinen ja herkullinen kasvisvaihtoehto, joka sopii hyvin erilaisiin ruokavalioihin ja makumieltymyksiin.
Falafelit ovat erinomainen vaihtoehto lihalle ruokavaliossa, jossa halutaan vähentää eläinperäisten tuotteiden käyttöä. Kikherneet ovat erittäin proteiinipitoisia ja sisältävät runsaasti kuitua, mikä pitää kylläisenä pitkään. Lisäksi kikherneet ovat hyvä lähde monille tärkeille ravintoaineille, kuten raudalle, magnesiumille ja B-vitamiineille.
Kyseessä on myös erittäin monipuolinen raaka-aine, sillä sitä voi käyttää monella eri tavalla. Perinteisesti tätä syödään pitaleivän sisällä hummuksen, salaatin ja muiden lisukkeiden kanssa, mutta falafelit sopivat myös erinomaisesti esimerkiksi salaattiin tai wrapin täytteeksi.
Kun teet itse, voit myös säätää niiden maustamista oman maun mukaan. Jotkut lisäävät falafelmassaan esimerkiksi chiliä tai paprikajauhetta, jotka tuovat mukavaa potkua ruokaan. Lisäksi falafelit ovat erittäin helppoja valmistaa, ja ne säilyvät hyvin pakastimessa, joten niitä voi valmistaa suuremman satsin kerralla ja käyttää tarpeen mukaan.
Tämä kyseinen herkku on siis monipuolinen, herkullinen ja terveellinen vaihtoehto ruokavalioon, ja sen käyttömahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Kannattaa siis kokeilla erilaisia tapoja käyttää falafeleita ruuanlaitossa ja löytää oma suosikkiresepti!
Oikeanlainen falafel on päältä rapeaksi ja kultaisen ruskeaksi paistunut, ja sisältä ihanan pehmeä sekä super maukas. Kikhernepyörykät sopivat moneen ruokavalioon, jonka vuoksi ne ovat mainio tarjottava esimerkiksi juhlissa ja illanistujaisissa. Lisäksi ne ovat erittäin monikäyttöisiä. Niitä voi syödä ihan sellaisenaan tahini-kastikkeella höystettynä, pitaleivän tai tortillan välissä, burgerin välissä, tai esimerkiksi erilaisten salaattien, hummusten ja tahnojen kanssa.
Kaupoista löytyy nykyään iso valikoima valmisfalafeleja – niin pakasteina kuin tuoretuotteina. Meidän valmistamat Baba Falafelit löydät kauppojen kylmähyllystä. Baban falafelit syntyvät suvun vanhalla reseptillä, parhaista ja tuoreista raaka-aineista. Taikina tehdään ja pyörykät paistetaan käsityönä, jotta voimme varmistaa parhaan mahdollisen laadun – eli herkullisen ja rapean falafelin. Baba Falafelit ovat vegaanisia ja gluteenittomia, niin kuin aidon falafelin kuuluukin olla. Baba Falafeleja löytyy kahta eri makua; Original (eli se perinteinen, yrttinen falafel) sekä Bataatti, vähän makeampi versio siihen lisätyn bataatin takia.
Baba Original Falafel (12kpl) & Baba Bataatti Falafel (12kpl).
Jos et ole vielä maistanut falafeleja, niin suosittelemme tekemään niin! Testaa vaikka ensin valmisversioita ja koita sitten valmistaa itse. Herkullisia rapeita kikhernepyöryköitä valmistat esimerkiksi tällä reseptillä:
Falafel -resepti (n. 12-15 pyörykkää tai pihviä):
Raaka-aineet:
460 g liotettuja ja valutettuja kikherneitä (tai 2 prk käyttövalmiita kikherneitä suolaliemessä)
1 keskikokoinen sipuli
2 valkosipulin kynttä
¾ dl perunajauhoa
1 tl suolaa
1 tl ruokasoodaa
½ tl juustokuminaa
ripaus mustapippuria
Tuoreita yrttejä, esim. korianteria ja persiljaa
Noin 0,5 dl vettä tarvittaessa
Ohje:
Yleiskoneella:
Mittaa yleiskoneeseen kaikki raaka-aineet lukuun ottamatta kikherneitä ja vettä. Sekoita tasaiseksi.
Lisää kikherneet ja sekoita, kunnes massa on rakenteeltaan karkeaa, mutta yhtenäistä. Lisää vettä tarpeen mukaan, kunnes massa on muovailtavaa. Tarkista maku ja lisää halutessasi mausteita makusi mukaan.
Muotoile falafelit n. 50 g pyörykäiksi tai pihveiksi, ja paista reilussa 170-180 °C öljyssä kullanruskeaksi. Voit paistaa falafelit myös AirFryerilla. Huom! Pihvinmalliset on helpompi paistaa pannulla kypsäksi, etkä tarvitse niin paljon öljyä.
Ilman yleiskonetta:
Pilko sipuli, valkosipuli ja yrtit hienoksi silpuksi.
Survo kulhossa valutetut kikherneet karkeaksi massaksi
Lisää kikhernesurvoksen joukkoon loput ainesosat ja sekoita. Tarkista maku ja lisää halutessasimausteita makusi mukaan.
Muotoile falafeleista n. 50 g pyöryköitä tai pihvejä, ja paista reilussa 170-180 °C öljyssä kullanruskeaksi. Voit paistaa falafelit myös AirFryerilla. Huom! Pihvinmalliset on helpompi paistaa pannulla kypsäksi, etkä tarvitse niin paljon öljyä.
Baba Foods – Aitoja Lähi-idän kasvisruokia käsintehtyinä Suomessa.
5 Herkullista lisuketta
- Hummus: Hummus on herkullinen tahna, joka on valmistettu kikherneistä, tahinista, sitruunamehusta ja oliiviöljystä. Se on täydellinen lisuke falafelin kanssa, sillä sen maku täydentää hyvin falafelin makua. Voit myös lisätä hummukseen valkosipulia tai muita mausteita, jos haluat hieman vaihtelua.
- Tzatziki: Tzatziki on kreikkalainen jogurttipohjainen kastike, johon lisätään yleensä kurkkua, valkosipulia ja minttua. Se sopii erinomaisesti falafelin kanssa, sillä sen raikas maku tasapainottaa falafelin mausteisuutta.
- Tabouleh: Tabouleh on Lähi-idästä peräisin oleva raikas salaatti, joka on valmistettu persiljasta, tomaatista, sipulista ja bulgurista. Se sopii erinomaisesti falafelin kanssa, sillä sen raikas maku täydentää falafelin makua ja tekee siitä vieläkin maukkaampaa.
- Baba Ganoush: Baba Ganoush on tahna, joka on valmistettu grillatusta munakoisosta, valkosipulista, tahinista ja oliiviöljystä. Se on täydellinen lisuke falafelin kanssa, sillä sen kermainen rakenne ja täyteläinen maku täydentävät hyvin falafelin makua.
- Korianteri-jogurttikastike: Korianteri-jogurttikastike on herkullinen kastike, joka on valmistettu jogurtista, korianterista, valkosipulista ja mausteista. Se sopii erinomaisesti falafelin kanssa, sillä sen raikas maku ja kermainen rakenne tekevät siitä täydellisen lisukkeen falafelille.
10 herkullista ruokaa, mihin käyttää falafeleja
Tässä on viisi esimerkkiä ruoista, joihin nämä suussa sulavat herkut sopivat erinomaisesti:
- Falafelit hummuksen ja tabbouleh-salaatin kanssa: Falafelit ovat erinomainen lisuke hummuksen ja tabbouleh-salaatin kanssa. Tämä klassinen yhdistelmä on suosittu erityisesti Lähi-idässä, missä falafelit ovat perinteinen ruoka. Hummus on tahna, joka valmistetaan kikherneistä, tahinista, valkosipulista, oliiviöljystä ja sitruunamehusta, ja tabbouleh-salaatti on raikas salaatti, joka sisältää persiljaa, tomaattia, sipulia ja bulguria. Kun falafelit yhdistetään näiden lisukkeiden kanssa, syntyy herkullinen ja ravitseva ateria.
- Wrappi: Wrappi on helppo ja nopea välipala tai lounas, joka sopii hyvin esimerkiksi kiireisiin arkipäiviin. Wrappi valmistetaan käärimällä falafelit tortillaan tai leivän sisään yhdessä erilaisten salaattien, kasvisten ja kastikkeiden kanssa. Voit käyttää esimerkiksi kurkkua, tomaattia, salaattia, avokadoa, punasipulia ja tzatzikia, joka on kreikkalainen jogurttikastike valkosipulilla ja yrteillä maustettuna. Falafel-wrappi on monipuolinen ja täyttävä välipala, joka sopii hyvin kasvisruokavalioon.
- Salaatti: Falafelit sopivat mainiosti myös salaatin kanssa. Voit valmistaa raikkaan salaatin käyttäen esimerkiksi rucolaa, kurkkua, tomaattia, punasipulia ja feta-juustoa. Lisää falafelit salaatin päälle ja nauti terveellisestä ja herkullisesta ateriasta.
- Pasta: Falafelit voivat olla yllättävä lisuke pastalle, joka yleensä valmistetaan lihasta tai merenelävistä. Voit valmistaa falafelit kotona tai ostaa valmiina kaupasta, ja tarjoilla ne pastan kanssa tomaattikastikkeen ja tuoreen basilikan kanssa. Tämä on ravitseva ja maukas kasvisruoka, joka sopii hyvin myös kasvisruokavaliota noudattaville.
- Kasviskulho: Voit valmistaa kasviskulhon käyttäen esimerkiksi falafeleja, avokadoa, salaattia, kvinoaa, paahdettuja kikherneitä ja muita kasviksia. Voit maustaa kulhon haluamallasi tavalla, esimerkiksi sitruunamehulla, oliiviöljöljyllä, hummuksella tai tzatzikilla. Kasviskulho on terveellinen, täyttävä ja maukas ateria, joka sopii hyvin kasvisruokavalioon ja on helppo valmistaa. Voit myös lisätä kulhoon erilaisia pähkinöitä, siemeniä tai kastikkeita oman maun mukaan.
- Hodarit: Tämä resepti vie hodarit uudelle tasolle! Hodarit tarjoavat ainutlaatuisen yhdistelmän herkullista Baba Falafelia, mausteista Baba Harissaa ja kermaista Baba Hummusta. Kaikki tämä upotetaan pehmeän hodarisämpylän syliin, jota kevätsipuli ja tuore chili piristävät. Tämän reseptin avulla voit tuunata omat hodarisi juuri sellaisiksi kuin haluat – lisää vaikkapa erilaisia kasviksia saadaksesi lisää väriä ja makua. Suositeltavaa on nauttia nämä hodarit lämpiminä, jotta pääset kokemaan kaikki maut parhaimmillaan. Sopii loistavasti niin arki- kuin juhlaruokailuunkin!
- Hampurilainen: Hampurilainen on toinen tapa käyttää falafeleja hampurilaisten sijasta. Voit käyttää esimerkiksi patonkia, johon lisäät falafeleja, salaattia, tomaattia ja punasipulia. Voit myös lisätä kastikkeita oman maun mukaan, kuten majoneesia, ketsuppia tai chilimajoneesia. Tämä vaihtoehto on terveellinen ja maukas, ja se sopii hyvin kasvisruokavalioon.
- Kasvispata: Kasvispata on täyttävä ja herkullinen ateria, joka sisältää useita erilaisia kasviksia ja falafeleja. Voit käyttää esimerkiksi paprikaa, munakoisoa, kesäkurpitsaa ja tomaattia. Lisää falafelit pataan ja mausta se haluamallasi tavalla. Tämä ruoka sopii hyvin perheille ja on erinomainen vaihtoehto kasvisruokaa haluaville.
- Täytetyt paprikat: Tämä vegaaninen resepti vie täytetyt paprikat uudelle tasolle yhdistämällä bataatti-falafelpyörykät, herkullisen tomaattimurskan ja korianterin. Vuohenjuusto tuo mukanaan kermaisen pehmeyden, joka tasapainottaa muiden ainesosien makuja. Nämä paprikat paistetaan uunissa, jolloin niistä tulee mukavan pehmeitä ja mehukkaita. Valmistusprosessi on helppo, ja lopputuloksena on ravitseva ja maittava ateria. Baba Harissa chilitahnan ja valkosipulin yhdistelmä luo lisäksi jugurttikastikkeen, joka täydentää makukokonaisuuden. Kokonaisuus on herkullinen, värikäs ja täynnä makuja!
- Suolainen kakku: Tämä resepti tarjoaa uudenlaisen, ravitsevan ja herkullisen tavan nauttia hummusta: nokkos- ja punajuurihummuskakun muodossa. Pohjana toimii ruisleipämuruseos, joka tasapainottaa täyteläistä basilikatuorejuusto- ja nokkoshummuskerrosta. Tämä herkku hyydytetään jääkaapissa, jonka jälkeen se koristellaan rucolanversoilla, härkäpapu falafeleilla, vesimelonipalloilla ja fetajuustolla, jotka tuovat lisää makuja ja rakenteita kakkuun. Punajuurihummus antaa kakulle kauniin värin ja ainutlaatuisen maun. Tämä kakku on sekä silmänruokaa että todellinen makuelämys!
Lisätietoa kikherneestä
Kikherne on erittäin terveellinen kasvipohjainen proteiinin lähde. Se sisältää runsaasti ravintoaineita, kuten kuitua, proteiinia, rautaa, magnesiumia ja B-vitamiineja. Lisäksi kikherneissä on vähän rasvaa ja kaloreita, mikä tekee niistä loistavan vaihtoehdon lihalle proteiininlähteenä.
Kikherneet ovat myös tunnettuja niiden terveyshyödyistä. Kuitupitoinen ruokavalio auttaa ruoansulatusjärjestelmän toiminnassa, alentaa kolesterolia ja parantaa veren sokeritasapainoa. Kikherneiden kuitu on liukoista kuitua, mikä tarkoittaa sitä, että se sitoo vettä ja muodostaa geelimäisen massan suolistossa, mikä hidastaa ruoan kulkeutumista ja auttaa pitämään verensokerin tasaisena.
Kikherneiden proteiini koostuu pääasiassa aminohapoista, jotka ovat välttämättömiä kehon solujen rakentamisessa ja korjaamisessa. Kikherneet ovat myös erinomainen raudan lähde, joka on välttämätön veren hemoglobiinin ja myoglobiinin tuotannossa. Magnesiumia kikherneissä on myös runsaasti, mikä auttaa ylläpitämään terveellistä sydämen toimintaa ja luuston terveyttä.
Kikherneet ovat monipuolinen raaka-aine, jota voidaan käyttää moniin eri ruokiin, kuten falafeliin, hummukseen, salaattiin, keittoihin ja patoihin. Niiden terveellisyys ja monikäyttöisyys tekee niistä erinomaisen valinnan ruokavaliossa.